Любопитните факти след финала Надал - Джокович29-01-2012 18:24 | Николай Драгиев

Финалът на Australian Open 2012 със сигурност влиза в историята като един от най-епичните изобщо, играни някога. Победата на Новак Джокович го утвърди като състезателя успял да спре тоталната доминация на Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Повече от интересен се очертава "Ролан Гарос", който започва на 27-и май. Там Джокович ще може да направи кариерен "Голям Шлем" и четири поредни титли от най-престижните в тениса.

Ето и част от любопитните факти, които съпътстваха този велик финал:

- Двубоят продължи точно 5 часа и 53 минути. Най-дългият финал в Откритата ера на турнирите от Големия шлем.

- Джокович стана петият играч с три поредни титли  от Големия шлем. Останалите са Пийт Сампрас, Род Лейвър, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

- Джокович е в серия от 6 поредни победи в 5-сетови мачове. Започна на Ролан Гарос 2010, след като загуби от Юрген Мелцер.

- Рафаел Надал не бе губил в 5 сета от Уимбълдън 2007. Преди тази среща бе спечелил всичките си мачове, продължили над 5 часа.

- Последните 8 турнира от Големия шлем са спечелени само от двама души - Рафаел Надал и Новак Джокович. Всеки от тях с по 4.

- Джокович стана четвъртият играч в Откритата ера, спечелил 3 пъти Australian Open. Другите са Андре Агаси с 4, Роджър Федерер с 4 и Матс Виландер с 3.

- На "Ролан Гарос" Джокович ще играе за "Ноле Шлем". Или иначе казано за събиране на четири поредни титли в Големия шлем. Също така в Париж той може да оформи своя кариерен Голям шлем и да има всички най-важни титли в тениса.

- Новак Джокович вече има 14 победи над Рафаел Надал от 30 мача. Роджър Федерер има 9 успеха над испанеца, а Николай Давиденко с 6.

- Новак Джокович вече има 401 победи в своята кариера. Рафаел Надал, който е година по-голям има 550.

- Надал пропусна да стане вторият най-млад играч след Бьорн Борг с 11 трофея от Големия шлем.

СНИМКИ ОТ НЕВЕРОЯТНИЯ ФИНАЛ!
Коментари
Други новини