Най-после най-добрата е на върха



01-02-2012 13:14 | Йордан Божинов

Australian Open 2012 се оказа жадуваната панацея за женския тенис. За първи път от октомври 2010-а начело на ранглистата е действително най-добрата тенисистка в света. Каролина Вожняцки е чаровно момиче и WTA имаха отчаяна нужда от нея, за да съживят продукта си. Русокосата датчанка е магнит с ослепителната си усмивка, но в тенис отношение... нещата, меко казано издишат.

Е, от понеделник Вожняцки има още една причина да се отдалечи от модния подиум и да се заеме отново с основното си задължение – тенисът. Защото пропастта между нея и първите три в света е отчайваща.

В годината на змията белоруският кротал Виктория Азаренка възвести идването на нова ера. Или по-скоро завръщането към времето, в което Линдзи Девънпорт владееше чартовете. Вземете Азаренка и Квитова, прибавете винаги гладната Серена Уилямс и ще получите мощен взрив, след който единственият въпрос е: Няма ли кой да клонира Мартина Хангис и да донесе някакво разнообразие?

При мъжете драмата в Мелбърн заплашваше да разклати трона на Джокович, но всъщност сърбинът консолидира позицията на хегемон в мъжкия тенис. Ноле оцеля не в една, не в две, а в цели четири драми, които година по-рано гарантирано щяха да завършат с гарантирана загуба.

На любителите на конспирации оставям да разтълкуват какво представляше кафявото хапче, което Ноле опита да скрие по време на мача с Мъри. Факт е, че противно на балканския манталитет, Джокович се показа със стоманени нерви и постави началото на (може би) още един паметен сезон.

Никога не съм вярвал, че от загубите може да има полза. И няма нищо, което да утеши Надал след поредното му драматично поражение от сърбина. Рафа обаче стигна далеч отвъд това, което „специалистите” му предричаха. С подозрително ляво рамо и с коляно, което едва не се разпадна, испанецът стигна подножието на върха. И показа, че има тактиката, за да бие Джокович. Стига първо да се пребори с инстинктите си. А това изисква време.

Анди Мъри отново потвърди, че се движи в правилната посока, но за пореден път доказа, че го прави с бебешки крачки. Откакто Надал се отказа в полуфинала на Australian Open през 2010-та, шотландецът не е побеждавал човек пред него в ранглистата на Голям шлем. А с тази кристална психика не се и вижда кога това ще стане. Ех, само да можеше да вземе частица от решимостта на Иван Лендъл. Който, макар и далеч от таланта на съвременниците си, доминираше с воля и хъс.

От голямата четворка в мъжкия тенис единствен Роджър Федерер разочарова. В първия по-сериозен мач Швейцарският маестро отново засвири фалшиво и потвърди съмненията, че ренесансът му в края на миналия сезон е бил продукт на чуждата некомпетентност. След 24 месеца без титла от Големия шлем биологичният часовник тиктака все по-неумолимо...

Йордан Божинов, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини