Наградите на ATP за 2009 година



26-12-2009 16:31 | Станко Димов

 

Спокойно можем да кажем, че 2009 бе най-динамичната година в мъжкия тенис. Трима тенисити спечелиха титли от Големия шлем, а четвърти, ветеранът Николай Давиденко, триумфира във финалния "Мастърс". Годината предложи нови играчи в Топ 10. Въпреки, че на върха нямаше изненади, то ясно се вижда, че идва ред на ново поколение млади играчи, сред които Анди Мъри, Новак Джокович и аржентинецът Дел Потро, който в Ню Йорк спечели първата си титла от Шлема.

Играч на годината:
Роджър Федерер (Швейцария)

Тази чест изглеждаше невъзможна за Роджър след загубения финал на Australian Open през януари. След 5-сетовия трилър срещу Надал, Роджър не скри сълзите и ясно заяви пред целия свят от каква важност са за него титлите. Тенисът обаче е забавна игра. Само 6 месеца по-късно Федерер вдигна рекордна 15-а титла от Големия шлем, след като победи Родик на финала на Уимбълдън. Седмици преди това Роджър превзе и непревземяемия до този момент "Ролан Гарос", с което запълни колекцията от титли от Големия шлем. Междувременно дългогодишната му приятелка Мирка Вавринец го дари с момичета близнаци. Няма спор - годината не бе лека за Федерер, но той заслужава това отличие, още повече, че се върна на върха в световната ранглиста. Между другото, любопитен факт е, че Федерер има записа 22 последователни полуфинала на турнири от Големия шлем! Шапки долу!

Мач на годината:
Федерер - Родик 5-7, 7-6 (6), 7-6 (5), 3-6, 16-14, "Уимбълдън" - финал

Какво би могло на надмине епичната битка между Федерер и Надал на "Уимбълдън" през 2008 година? Заради всички обрати и емоции, гласуваме за финала през 2009 година. Федерер бе в търсене на рекордна 15-а титла от Шлема, с която да задмине легендата Пийт Сампрас. Великият американец разбира се бе на трибуните на централния корт на "Ол Инглънд Клъб" и наблюдава на живо неговия наследник.
Какъв мач само! Родик изпусна 5 сет бола да поведе в резултата с 2:0 сета. Стигна се до 2:2, а третият сет бе решен след ...30 гейма. Дълго време след срещата Федерер и Родик не успяха да напуснат корта заради бурните овации от трибуните.

Сензация на годината:
Победата на Робин Сьорделинг (Швеция) над Рафаел Надал в 4-ия кръг на "Ролан Гарос"

Още преди турнира във френската столица имаше няколко леки сигнали, че Надал не е на 100% физически и психически готов за защита на титлата си. Робин се наложи с 3:1 над Рафа, като нанесе първа загуба на испанеца на "Ролан Гарос". До финала на турнира шведа бе на гребена на вълната, но силите му не му стигнаха за нещо повече от почетна загуба от Федерер. Въпреки това, успехът на Сьодерлинг като цяло повлия положително на цялостното му представяне през годината.

Завръщане на годината:
Тейлър Дент (САЩ)

Машината за сервиси и волета започна годината под номер 865 и нямаше никакъв изглед, че ще се завърне в големия тенис. В крайна сметка Дент финишира сезона под номер 76, като през годината спечели няколко пет-сетови трилъри, включително един във II кръг на US Open.

Играч под лупа:
Райън Харисън (САЩ)

17-годишният тексасец получи "уайлд кард" за Australian Open, като в родината му го считат за бъдещия наследник на легендите Сампрас и Агаси.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини