5 състезатели от топ 10 стартират за Купа "Дейвис" - превю



09-02-2012 23:04 | Николай Драгиев

Цели 5 състезатели от топ 10 при мъжете ще вземат участие в мачовете за Купа "Дейвис" този уикенд. В първи кръг на надпреварата ще видим 16 нации, които започват участие в надпреварата. Големите отсъстващи са Рафаел Надал и Новак Джокович, които този път решиха да си вземат почивка.


ШВЕЙЦАРИЯ - САЩ
(клей, зала, Фрибург, Швейцария)

До момента Швейцария има само един финал в турнира - през 1992-а година. Този път отборът ще бъде подсилен от звездата си Роджър Федерер, който изразява сериозни амбиции да допълни колекцията си и с тази отборна титла. 30-годишният Федерер има 30 победи в 36 мача от този турнир. Не толкова успешен е партньорът му Станислас Вавринка с рекорд 14:10.
Големият отсъстващ в състава на американците ще бъде Боб Брайън, който наскоро стана баща. Неговото място при двойките, заедно с Майк Брайън, ще бъде заето от младока Райън Харисън.

Петък, 14,00 часа българско време:
Станислас Вавринка - Марди Фиш
След това:
Роджър Федерер - Джон Иснър

ИСПАНИЯ - КАЗАХСТАН

(клей, зала, Овиедо, Испания)

Без Рафаел Надал Испания е фаворит в този сблъсък. Отборът ще бъде воден от световния номер 11 Николас Алмагро и логично щес е играе на любимия на иберийците клей. Освен Алмагро, за който това ще бъде едва трето участие в турнира, ще видим Марсел Гранойерс, Хуан Карлос Фереро и специалистът на двойки Марк Лопес. В Испания нарекоха този състав "План Б". Миналата година Испания вдигна титлата, но със стария си капитан Алберт Коста. От 2012-а тимът е воден от бившия треньор на Анди Мъри - Алекс Кореча.

Петък, 15,00 часа българско време:
Хуан Карлос Фереро - Михаил Кукушкин
След това:
Николас Алмагро - Андрей Голубьов

АВСТРИЯ - РУСИЯ
(Хард, Зала, Виенер Ньощад)

Голямата надежда на Австрия отново е свързана с първата ракета на страна Юрген Мелцер. Той доста бързо пропадна от място в топ 10 до извън първите 40, понастоящем. Той е с рекорд за Купа "Дейвис" от 16 победи и 21 загуби. През тази година в Австрия се надяват на победа в първи кръг, след като преди година загубиха с 2:3 от Франция. Руският състав също е подобрен. В него се завръща световният номер 34 Алекс Богомолов Джуниър. Той ще е втора ракета на тима след Михаил Южни, който наскоро спечели турнира в Загреб.

Петък, 15,00 часа българско време:
Юрген Мелцер - Игор Куницин
След това:
Андреас Хайдер-Мауер - Алекс Богомолов

КАНАДА - ФРАНЦИЯ
(Хард, зала, Ванкувър)

Милош Раонич изведе своята Канада до първо участие в Световната група за Купа "Дейвис". Талантливият младок ще бъде и в състава на страната си за мачовете от първи кръг на надпреварата срещу Франция във Ванкувър. "Петлите" ще бъда водени от двете си най-големи звезди - Жо-Вилфред Цонга и Гаел Монфис. През тази година Франция ще се бори за своята 10-а титла в този турнир. Любопитното е, че французите нямат успех за Купа "дейвис" от 2001-а година.

Събота, 02,00 часа българско време:
Вашек Поспишил - Жо-Вилфред Цонга
След това:
Милош Раонич - Жулиен Бенето


ЧЕХИЯ - ИТАЛИЯ
(хард, зала, Острава)

Чехия ще бъде водена от двете си звезди - Томаш Бердих и Радек Щепанек. И докато Бердих се намира в прекрасна форма в първите 2 месеца от сезона, Щепанек също може да се похвали с титлата на двойки от Australian Open. От своя страна Италия най-после се завърна в Световната група и има желание да поднесе изненада в Острава. Симоне Болели, Потито Стараче и Андреас Сепи ще водят отбора срещу Чехия.

Петък, 17,00 часа, българско време:
Радек Щепанек - Андреас Сепи
След това:
Томаш Бердих - Симоне Болели


СЪРБИЯ - ШВЕЦИЯ

(хард, зала, Ниш)

В отсъствието на Новак Джокович, Сърбия ще бъде водена от световния номер 9 Янко Типсаревич. Важно е, че в състава е специалистът на двойки Ненад Зимонич, както и Виктор Троицки. Шведите, които са без контузения Робин Сьодерлинг, надали ще окажат особена съпротива на сърбите, които са мотивирани да повторят успеха си от 2010-а година. Интересното е, че в петък Виктор Троицки навършва 26-години и ще е допълнително мотивиран за силно представяне. "Дори и без Джокович, не виждам причина да не спечели турнира отново," заяви Типсаревич.

Петък, 15,00 часа, българско време:
Янко Типсаревич - Филип Пърпич
След това:
Виктор Троицки - Микаел Ридерщед


ГЕРМАНИЯ - АРЖЕНТИНА

(клей, зала, Бамберг)

В един от най-интересните мачове трикратният шампион Германия ще срещне четирикратният финалист в надпреварата Аржентина. Голямата новина в състава на Германия е завръщането на Томи Хаас в отбора, който се присъединява към Флориан Майер и Филип Пецчнер. Хаас не е играл за националния отбор от 2007-а насам. Аржентина е без Хуан Мартин дел Потро, което може да се окаже фатално за техните амбиции. Въпреки това в отбора е Давид Налбандян, който винаги играе силно в този турнир. Аржентина води с 5:2 в мачовете с Германия до момента.

Петък, 15,00 часа българско време:
Филип Пецчнер - Хуан Монако
След това:
Флориан Майер - Давид Налбандян




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини