„Бунтовникът” Типсаревич – за разликата между 18 и 27г. и защо е полезно да се използва YouTube



24-02-2012 17:20 | Станко Димов

Янко Типсаревич винаги е бил сред най-атрактивните тенисисти. През годините той се славеше като огромен, но нереализиран талант. Можеше да победи играч от Топ 10, но на следващия ден да загуби категорично от квалификант например. Правил го е много пъти. През сезон 2011 обаче „Лудия Янко” най-после намери себе си и заслужено се утвърди в челото на ранглистата. Питате се „какво се случи с него?”, ето и отговора от самия Типсаревич.

„Ако можех сега да проведа един разговор със себе си, като 18, 19 годишен, щях да си кажа, че е време да престана да се държа като бебе на корта. Когато бях на тази възраст и мачът не се развиваше както исках, започвах да плача като бебе, което не е получило желаната кукла. Наистина съжалявам за тези времена”, сподели световният №9.

Всъщност, изказването на Типсаревич е по повод специална програма, в която той ще участва. В даден период от годината с него ще пътуват юноши, които ще имат за цел да се запознаят с истинския тенис, да вкусят от това, което ги очаква.

„5 млади тенисиста ще бъдат с мен по седмица в Тура този сезон. Започваме програмата в Индиън Уелс през март, след това продължаваме в Монте Карло, Гщаад, Шанхай и Белград. Когато бях на 17, 18 бих дал всичко да имам подобна възможност, да изкарам няколко дни в Тура с професионалист, да видя какво е да бъдеш професионалист. Обичам да помагам на хората, затова съм щастлив, че ще имам тази възможност”, разкри още Типсаревич.

„Какво ще кажа на младите ли? Че ще имат кратка кариера, затова трябва да дават всички от себе си на корта, независимо дали играта им върви или не. Когато бях юноша имах успехи. След това започнах трудно при мъжете. Пробих в Топ 100, но след това разочаровах. След това стигнах до Топ 50 и отново всичко се повтори. Имах доста непостоянни изяви. През миналата година обаче всичко си дойде на мястото. Искам да убедя младите, че трябва да жертват много, ако искат да станат успешни.

Малките неща са най-важни в тениса. С какво се храниш? Кога си лягаш да спиш? Загряваш ли добре преди всеки мач и тренировка? Гледаш ли на запис двубоите, в които губиш? Анализираш ли грешките си? Пускаш ли си клипчета в YouTube да видиш как се движи Роджър Федерер? Възможно ли е да се бориш за всяка точка като Рафаел Надал? Трябва да се замислиш за всички тези неща. Разбира се, трябва да имаш и личен живот, но когато става въпрос за кариерата ти всичко трябва да е на втори план”, категоричен е Типсаревич.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини