Пиронкова: Пробих с упоритост и много лишения



23-11-2019 17:57 | Tennis24.bg

Тежки са първите години на Цветана Пиронкова в тениса. Семейството на пловдивчанката няма нужните пари, за да покрива разходите й, свързани с пътувания из целия свят.

"Спях по гарите - спомня си Пиронкова. - Нощувала съм и в девически училищата, където е почти безплатно. Играех на турнири само в радиус от 800 километра от България. За всички състезания съм пътувала с кола. Нямахме пари за самолет. Автомобила го товарехме с храна, която да ни стигне за няколко дни. Беше много трудно. Никога не ми е минавало през ум да спра с тениса. Знаех, че един ден ще успея", казва бившата ракета номер 1 на България.

Бащата на Цвети предприема нещо иновативно в името на успеха на дъщеря си. Тъй като юношеските състезания не носят никакви приходи, Пиронкова не играе в турнири с връстнички. Пуска се директно при жените.

"Разходите бяха немислими - признава Пиронкова. - С упоритост и с много лишения на моето семейство успях да пробия в професионалния тенис. Когато татко разкриваше плановете си за мен пред хората, те се смееха. Мислеха, че сме луди. Тенисът бил скъп спорт и нямало как да се пробие в него без сериозни финанси".

На първия си турнир в професионалния тенис Пиронкова достига до финала. А на третия вече държи трофей в ръцете си. Намира се под номер 555 в световната ранглиста. С парите от наградни фондове Цвети може да си позволи да участва в повече турнири.

"Ако печелех пари, отивах на следващия турнир. Ако губех, чакахме някой в близост, където разходите са по-малко", спомня си Цвети.

Големият пробив за Пиронкова идва през 2005 година. Цвети е на 17 и получава първата си покана за голям турнир. Състезанието се провежда в Истанбул. Пиронкова преминава през квалификациите и стига чак до полуфинала. В спор за влизане във финала българката се изправя срещу американската легенда Винъс Уилямс.

"Тя ми беше идолка - връща лентата назад Пиронкова. - Участничките в турнира ги бях гледала само по телевизията. А ето че още като хлапе се изправих срещу тях. Преди мача с Винъс не мигнах. Много се вълнувах. Това се отрази на играта ми. Загубих доста бързо", признава Цвети.

Въпреки трудните години в началото на кариерата си Пиронкова успява да пробие и да остави следа в женския роден тенис. Цвети е първата българка, играла на полуфинал на свещена трева - "Уимбълдън". Достига до номер 31 в световна ранглиста.

Днес Цвети е далеч от тениса. Преди година и половина тя роди първата си рожба. Синът на Цвети носи името Александър. Бебето е плод на любовта на Цвети с мъжа й Михаил Мирчев.

"Не знам дали отново ще играя тенис на високо ниво. Не съм в добра физическа форма. Имам собствен бранд, който развивам със съпруга ми. Гледам и сина си. Не ми остава време за тренировки. Играя тенис само за удоволствие. Все още не съм решила дали да кажа "стоп", добави Цвети.

"България Днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини