Олимпиадата на технологиите



13-02-2020 16:37 | Tennis24.bg

2020 г. е олимпийска. Световният спорт ще насочи цялата си концентрация към Игрите в Токио, които между 24 юли и 9 август ще излъчат новите герои. Феновете ще се радват не само на състезанията на най-подготвените спортисти, но и на най-високотехнологичната Олимпиада до сега.

Токио ще бъде домакин на летни Олимпийски игри за втори път в историята, след като през 1964 г. проведе в своята столица първата Лятна олимпиада на територията на Азия.

Амбицията за иноватвации е вплетена в мотото на предстоящите Игри - Discover Tomorrow (б.а. Открийте утре). Организаторите залагат на новост към всеки детайл, но обръщат специално внимание на инициативи в киберсигурността и автоматичен превод на всички езици, на 3D телевизионни холограми. За форума ще бъдат подсигурени последните модели електрически и напълно автономни автомобили. Oлимпийcĸaтa фaĸлa пъĸ щe бъдe пpидpyжaвaнa oт ĸoли, изпoлзвaщи cиcтeми зa изĸycтвeн интeлeĸт.

Koпиятa, гюлeтaтa и дpyги cпopтни пpинaдлeжнocти, използвани по време и за състезанията щe ce тpaнcпopтиpaт oт poбoти. Bтopият aвтoмoбилeн пpoизвoдитeл в cвeтa Тоуоtа щe пpeдocтaви зa Oлимпиaдaтa 3 700 пpeвoзни cpeдcтвa, вĸлючитeлнo дeceтĸи aвтoмoбили cъc caмocтoятeлнo yпpaвлeниe, oĸoлo 500 aвтoмoбилa c гopивни ĸлeтĸи и 850 aвтoмoбилa c aĸyмyлaтopни бaтepии.

За възможно най-голям комфорт на спортистите организаторите представиха легла, които са в крак с най-новите иновации. Рамките на леглата ще бъде изработена от "лек картон с висока устойчивост", докато матраците и възглавниците са специално проектирани за подобряване на съня на състезателите. Всички легла и спално бельо са направени почти изцяло от възобновяеми материали и след Игрите ще бъдат рециклирани в нови хартиени и пластмасови изделия.

В Токио са разположени 25 от олимпийските обекта, а други 17 съоръжения са извън столицата. Организаторите твърдят, че всички съоръжения ще бъдат използвани и след края на Олимпиадата за други мероприятия.

"Всеки обект, който се строи или бе построен за олимпиадата, ще бъде ефективно използван в бъдеще и ще допринесе за укрепването на здравето на населението“, заяви губернаторът на Токио Юрико Коике.

Олимпийските медали ще бъдат изцяло от рециклирани материали. Между април 2017 и март 2019 хора от цяла Япония събраха 78 985 тона стари електронни устройства като дигитални камери, джобни игри, лаптопи и 6.21 млн. използвани мобилни телефони. След това устройствата са разглобени и претопени, а експерти извлекли около 30 кг злато, над 4000 кг сребро и 2200 кг бронз – достатъчно, за да бъдат изработени всички 5000 медала. Подиумите за награждаване ще бъдат от рециклирана пластмаса.

Токио 2020 ще има свръхбърза система за лицево разпознаване на общо 300 000 спортисти, служители и журналисти. Инициативата, представяна като безпрецедентна в историята на Игрите, цели да подобри сигурността и да осигури максимално ефективна организация. Системата ще бъде инсталирана на входовете за 43-те обекта, където ще протичат състезанията, за олимпийското село и пресцентровете, но няма да бъдат обхванати зрителите. Така ще бъде засилена сигурността и едновременно с това ще се улесни придвижването между различните съоръжения, пръснати из мегаполиса. Разпонзаването ще отнема 0.3 секунди - скорост, все още недостижима където и да било в света, и ще гарантира бързо влизане в обектите, необходимо в силните летни горещини.

Сигурността по време на Олимпийските игри е едно от големите пера от бюджета, въпреки ще Япония се приема за относително спокойно място в Далечния изток. Освен технологиите и предварителните тренировки с моделирани ситуации за безопасността по време на Олимпиадата ще се грижат около 14 000 души.

Природата

Но ако заплахите за обществената безопасност може да се предотвратят с планиране и предварителна подготовка, то природните катаклизми няма как да бъдат предсказани достатъчно рано. Остава надеждата, че те ще подминат Япония по време на най-големия спортен форум. Изготвени са инструкции за отговарностите за сигурността по време на игрите в Токио.

Освен с природните каталклизми организационният комитет на Игрите не можа да се пребори и с прогнозите за времето. Летата в Токио са изключчително горещи, придружени с висока влажност. Температурата на въздуха в Токио през юли и август нерядко стига до 40 градуса по Целзий. Въпреки че отдавна по улиците на мегаполиса са разположени системи за разпръскване на разхлаждащи водни струи, питейната вода е достъпна от публични диспенсери, а портативните вентилатори се раздават като рекламни материали, жегата няма да бъде приемлива за няои дисциплини – атлетическият маратон и спортното ходене. Японците бяха предвидили заливането на пътищата със специален топлоотразяващ слой по маршрута на тези дистанции, който позволява да се намали нагряването на трасето с около 8 градуса по Целзий. Но въпреки това маратонът и спортното ходене ще се проведат в зимния курорт Сапоро, който беше домакин на Зимните олимпийски игри през 1972 г.

Бюджетът на Игрите на бъдещето е 12,6 милиарда долара, като половината са осигуени от местните власти, а другата част от Международният олимпийски комитет (МОК). Япония изчислява импулс за икономиката, който ще е достатъчен, инвестираните пари да си струват.

Състезанията

Каквито и технологични новости да видим в Токио, все пак всичко е подчинено на спортното постижение. Състезания по пет нови олимпийски спорта ще се борят за внимание - бейзбол/софтбол, карате, скейтборд, катерене и сърф. МОК направи промени в дисциплините на вече традиционните спортове, като например включи в програмата на Игрите баскетбол 3х3 и фристайл колоездене, 800 м свободен стил за мъже и и 1500 м за жени в плуванетоно. Дисциплините за смесени отбори пък нараснаха двойно от 9 до 18, но пък броят на спортистите ще бъде намален с 285 в сравнение с този от Рио 2016. "Тези игри ще бъдат по-младежки, по-градски и на тях ще видите повече жени", каза президентът на МОК Томас Бах.

Това ще бъдат първите Игри след ерата на куршумите в басейна и на атлетическата писта Майкъл Фелпс (САЩ) и Юсейн Болт (Ям). В десетте дни на Изток ще се търсят новите герои в спорта. Уверено към присъединяване към легендите върви амерканката Симон Байлс, която беше на 19 на първите си Олимпийски игри в Рио 2016 и спечели четири златни и един бронзов медали в спортната гимнастика. Байлс вече пренаписа историята в спорта си, след като през 2019 г. стана първата гимнастичка в историята, която печели пет титли в многобоя на световно първенство (през 2013, 2014, 2015 и 2018 г.).

Майкъл Пийти (Вбр) в плуването също обещава да е в полезрението в Токио, след като през 2019 г. добави три към вече шестте си световни титли. Той беше №1 в Рио в спринта на 100 м в бруста със световен рекорд.

Мо Фара (Вбр) се завръща на пистата, за да бяга за пета олимпийска титла. В Лондон 2012 и Рио 2016 той беше шампион на 5000 м и 10 000 м, а в последните две години се състезава в маратона. В атлетиката също ще бъде интересно в мъжкия спринт, където американците ще имат амбиции да върнат превъзходството си над Ямайка, след като това вече сториха на ниво световно първенство.

Голямата въпросителна няолко месеца преди Токио е ще участва ли Русия на Олимпийските игри? Страната е заплашена да пропусне олимпийския форум заради продължаващите допинг скандали. Комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА) препоръча Русия да бъде наказана да не приема и участва в големи спортни събития в следващите четири години. Руският олимпийски комитет (РОК) увери, че ще направи всичко по силите си, за да може руските състезатели да се състезават под собствен флаг по време на Летните игри в Токио. През 2015 г. Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.

България

През 2016 г. българският олимпийски отбор беше от 51 спортисти – най-малката ни делегация от Мелбърн 1956 (43 представители). Твърде вероятно е през 2020 г. тимът ни да запише нов рекорд. Сигурно е, че ще останем далеч от бройката 271, която определя олимпийския ни тим в Москва 1980.

Олимпийската ни история вече пренаписаха Мария Гроздева и Ивет Лалова. Както и да се класират в японската столица, те биха заслужили само адмирации. Най-успешната ни състезателка на форуми под петте преплетени кръга с два златни и три бронзови медала в спортната стрелба Гроздева си осигури квота за седмата си Олимпиада. Тя участва в Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000, Атина 2004, Пеин 2008, Лондон 2012. В Токио Гроздева ще бъде на 47.

Спринтьорката Лалова пък покри норматив за участие на своята пета Олимпиада. Само още една българска лекоатлетка е участвала пет пъти на Летни игри – двукратната европейска шампионка на 100 м с препятствия Светла Димитрова.

Иначе надежите ни за първо олимпийско злато след това на Румяна Нейкова в гребането през 2008 г. са скромни. Ансамбълът ни в художествената гимнастика жъне медал след медал на световни и европейски форуми и участието им ви Токио ще бъде под тежкото напрежение, че са фаворити за отличията на килима. Освен петорката грациите имат още две индивидуални квоти. Дейвид Хъдълстон заслужи участие в спортната гимнастика. В леката атлетика, освен Лалова, и Мирела Демирева има вече право да стартира на Игрите. Чакат се поне още трима да пресочат изискванията за старт в Царицата. В плуването Антъни Иванов и Йосиф Миладинов са с квоти, а в борбата за момента билет има само Тайбе Юсеин. Антоанета Бонева има право да стреля в Япония. Боксът, борбата и вдигането на тежести винаги са стабилно представени на Олимпийски игри. Квалификационните турнири през 2020 г. ще са тежки, но би трябвало трите спорта да донесат още квоти. С борбата традиционно са свързани очакванията ни за медали. В джудото Ивайло Иванов е почти сигурен участник.

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини