Солидарни в кризата: Училища даряват маски в Долна баня и Костенец



31-03-2020 20:31 | Tennis24.bg

Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза. Днес ще ви разкажем за учителите, които и в мирни, и в кризисни времена са пример.

Въпреки че училищата са затворени за ученици, шевните машини в някои професионални гимназии не са изключени. Зад тях не сядат бъдещите професионалисти в технологията на облеклото, а будни учители. Те подпомагат съгражданите си в тежките времена на коронавирус пандемия с малки, но важни жестове. Десетки предпазни маски вече са произведени от ПГ „Христо Ботев” в Долна баня и ПГ „Георги Сава Раковски” в Костенец. Раздават се безвъзмездно. Костенец и Долна баня са разделени от само 9 км и стопанският живот на двете общини е тясно обвързан. Близостта на населените места създава и семейства, а учителите им са за пример.

„По идея на ръководството на Професионалната гимназия в Долна баня вече втора седмица шием маски и ги раздаваме напълно безвъзмездно на институциите, сподели пред списание „Икономист” старши учител Юлиян Одажиян.

Той е от малкото преподаватели, които има заповед да влиза в училището и е свръзката между производството на предпазните средства и останалия свят.

„Задоволихме нуждите в Долна баня. Дали сме в общината, болницата, старческия дом, детската кухня. Сега искам в Костенец да помогнем. Вече съм донесъл в общината в града, предстои да се свържа с болницата, за да ми кажат от каква бройка имат нужда”, допълни Одажиян, който е общински съветник в Костенец.

От долнобанските предпазни средства вече са доставени и в Регионалното управление на образованието - Област София-регион. Маските се шият от учителката по практика и още няколко доброволки. За две седмици са набавени 500 броя.

„О, и няма да спрем докато не свърши нуждата”, заяви още Одажиян, който преподава история и философия.   

Платът и ластиците се набавят от собствени средства на училището.

В гимназията в Костенец също шият със свои материали вече повече от десет дни. Предоставили са предпазните маски на администрацията на училищата в града, детските градини, дарили са и в Общината в Костенец. Готови са да подарят на нуждаещи се.

„Учителите и непедагодгическият персонал шият и го правим с удоволствие, каза за списание „Икономист” директорът на ПГ „Георги Сава Раковски” Нина Черешарова. -  Знаем, че има нужда, а ние можем да помогнем. Съпричастни сме към ситуацията. Всеки трябва да помисли как трябва да помогне, а ние можем да ушием маски. Имаше период, в който нямаше от къде да се набавят защитни средства. А са нужни и на възрастните хора, които нямат възможност да си набавят. Имаме възможност да изпълним и по-големи поръчки на съвсем ниски цени – колкото да си набавим платовете.”

В гимназията следят стриктно за опазване на здравето си. Г-жа Черешарова призовава всеки да се пази от заобикалящия ни невидим враг.

„Имаме разрешение какви маски точно да шием, споделя Черешарова, като подчертава, че инициативата е подкрепена и от МОН, и от РУО Област София-регион и началникът му г-жа Росица Иванова. – Маските са тройни от плътен памучен плат. Не можем да си позволим без разрешение да предоставяме продукт, защото става въпрос за човешкото здраве.”

Кметът на Община Костенец Йордан Ангелов оцени жеста на учителите.

„Дарението ще бъде предназначено за общинските служители, които независимо от опасността  от COVID-19 са на работа, сподели Ангелов. - Това е  добро дело в един важен период за всеки един от нас. Вярвам, че това изпитание ще ни научи да бъдем по-отговорни, самодисциплинирани, разумни и по-човечни!”

Маските не са само в класическите бели цветове. Има и шарени, такива на цветя. Но никой не се притеснява да ги носи, напротив. А хората, до които достигат, са своеобразна реклама на благотворителния жест на местните учители, намерили време да протегнат добра ръка в несигурността на коронавирус пандемията докато се адаптират към новостта на онлайн преподаването.

Автор: Яна Касова

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини