Михов: Гледаме на кризата като възможност за нови идеи



29-05-2020 11:52 | Tennis24.bg

БФТенис има по-ясен поглед как да реализира зададените цели в началото на годината. Това заяви членът на Управителния съвет на Българската федерация по тенис Юлиян Михов в интервю за БГНЕС.

Информация по случай програмата на федерацията „Тенисът – Спорт за всички“, която за шеста поредна година осигурява безплатно обучение на деца от 6 до 12-годишна възраст даде и офис мениджърът на федерацията и отговорник за инициативата Невена Радева. „Програмата „Тенисът – Спорт за всички“, за наше щастие ще се проведе за шеста поредна година, ще се включат 36 клуба от 25 населени места – цялата идея на програмата е да се включат дечица, които за първи път хващат ракета. В заниманията ще бъдат включени лицензирани треньори. Важното е да накараме дечицата да заобичат тениса, да продължат да се занимават с този спорт и впоследствие да се запишат в клуба, в който са взели участие по време на програмата. Има контакти с информация, могат да се запишат по телефон, на място съобразено с техните програми. Родителите също ще могат да разберат в кои часове могат да заведат техните деца. Ще бъдат проведени 24 тренировки, минимум по веднъж в седмицата. Цялата информация е качена на сайта на федерацията. Надяваме се повече деца да усетят магията на тениса“, започна тя.

Радева разкри, че има деца, които са прогресирали през последните години покрай инициативата и вече се занимават сериозно с тенис. „Има деца, които прогресираха чрез тази програма през годините, повече от децата се занимават постоянно с тенис – всъщност, в тези регионални първенства ще участват деца, които са малко по-напреднали. Преди тях, планираме да направим лагери, на които да поканим посланици на играта от нашите национални отбори за мъже и жени за Купа Дейвис и Фед Къп. Имаме страхотни състезатели национални състезатели до 14 и 16 г. възраст. Надяваме се треньорите да направят едно хубаво обучение за честната игра, това е една кампания, която е популяризирана в България“, завърши офис мениджърът на БФТенис.

Членът на УС на федерацията Юлиян Михов разкри, че БФТенис продължава да следи епидемичната обстановка в страната и че федерацията обмисля провеждането на регионален турнир за млади таланти до 16 и 18 г. „Тенисът беше един от първите индивидуални спортове, на които беше разрешено от страна на здравните власти да бъде възстановено упражняването му. От 4 май всички клубове отвориха отново врати, първоначално само открити кортове, а от тази седмица са разрешени и занимания на открито, както и тренировки с деца до 18-годишна възраст. Продължаваме нашия контакт със здравните власти и ако, не дай си Боже, има влошаване на обстановката, ще има известно прекратяване“, започна той.

„Доста по-различна е ситуацията при професионалистите. Както знаете, ITF, ATP и WTA до момента общо взето имат очаквания, а не ясни решения. Към днешна дата, няма професионални състезания до месец юли. Има нови обсъждания по темата тази седмица, като ще има няколко промоционални състезания без публика, те са по-скоро с демонстративен характер. Съвсем близо до България ще има две такива прояви – Адриа Тур, организиран от световния номер 1 Новак Джокович, който ще бъде реално поредица от четири минитурнира с участие на няколко от първите ракети в мъжкия тенис, а наред с това и една проява с намерени вече спонсори – става въпрос за турнир в Сърбия, организиран от Янко Типсаревич, с някои тенисисти от топ 30, на територията на неговата академия през юли в Белград. Всички очакваме решенията на Туровете. Това, към което БФТенис се стреми по време на кризата, докато няма активен състезателен тенис, е да се включат наши тенисисти в подобен тип състезания – заявени са първите ракети при мъжете и жените. С Тенис Европа и другите балкански федерации, ако паузата бъде удължена, се обмисля и организирането на един регионален турнир за младите таланти до 16 и 18 г., без публика. Идеята е те да получат възможност да премерят сили със своите връстници от балканските страни“.

Михов е категоричен, че големият проблем на тениса е, че се разчита на живата публика. „Мисля, че трябва да се направи много ярка диференция между младите тенисисти, където границата е много тънка – има такива, които рано влизат в професионалния тенис. Всеки спорт губи от това да бъде без публика – големият проблем при тениса е, че се разчита на живата публика, а невинаги може да се осигури телевизионно покритие. Участие в такъв тип надпревара без публика ще има смисъл само ако има телевизионно покритие. За самите състезатели е трудно да играят пред празни трибуни, защото феновете както могат да помогнат за спечелването на даден мач и дори турнир, така могат да му повлияят и негативно. На никого не е приятно, но здравето и безопасността са на първо място“.

Той коментира и предложения фонд за подпомагане на тенисистите от по-ниските нива на ранглистата, на които кризата се отразява крайно негативно поради факта, че те разчитат на пари от наградни фондове. „Това е инициатива на Международната федерация по тенис заедно с ATP и може би, това което не е толкова известно, основните фондове по тази програма идват от четирите турнири от Шлема. Това са най-комерсиалните и печеливши турнири, те заделят част от приходите си с идеята да подпомогнат състезателите – един професионалист се издържа от представянето си на корта или извън него, но отново свързано с представянето му, от търговски договори. Липсата на приходи е голямо предизвикателство. Няма как самите национални федерации да подпомогнат професионалния тенис – това, с което може да съдействаме, е чрез организирането на прояви, с които те да натрупат допълнителен опит, да се обиграват и да получат шанс за изява“.

„Бих казал, че тази криза е еднакво трудна за всички, но в различни измерения. Тези, които са в края на кариерите си, може би ще бъдат подтикнати да се откажат по-скоро – едно такова прекъсване от 2-3 месеца може да доведе до официално прекратяване на кариерите, вместо удължаването им и трупането на загуби вследствие на загубена форма. На тези в активна възраст също им влияе негативно, те нямат приходи и източници, което вероятно ще понижи тяхната форма. Кризата влияе негативно на всички – тя влияе негативно на самите тенис клубове, които обхващат състезателите и аматьорите, на аматьорите, които са заплатили авансово своите абонаменти и са лишени от правото да упражняват любимия си спорт, както и на федерациите, поради това че не могат да изпълняват своите ангажименти. Самите треньори и съдии са лишени от доходи“.

„БФТенис поглежда на кризата като възможност за нови идеи – опитваме се да превърнем недостатъка в преимущество, лишаваме се от някои приходи и източници, но с по-малко пари да реализираме повече или по-съдържателни прояви, да бъдем полезни на клубовете, да направим една добра самооценка. От месец май, след като отново възобновихме дейността си, мислим, че имаме по-ясен поглед как искаме да реализираме това, което в началото на годината възнамерявахме да сторим, но сега ще направим по-друг начин и, да се надяваме, по-ефективно“, завърши Михов по отношение на влиянието на кризата върху тенисистите в отделните възрасти и амбициите на БФТенис да прояви инициативност във времената на глобална пандемия. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини