Влияе ли витамин D на спортния резултат



08-07-2020 19:44 | Tennis24.bg

Витамин D е нутриент, който регулира около 1000 процеса в тялото. Отдавна е известно колко е важен за костната плътност и предотвратяването на свързани с това заболявания, като рахит и остеопороза. Сега обаче специалистите започват да изследват и каква роля има за спорното представяне.

Макар че допълнителна доза витамин D изглежда може да увеличи силата и издръжливстта, науката все още не е категорична за ефекта от него. Въпреки това все повече атлети гледат на него като на средство да подобрят резултатите си.

Какво трябва да знаете за витамин D

Основните източници на витамин D са слънчевата светлина и някои храни, като сьомга, сардини и подсилени с него продукти. Препоръчителното дневно количество е 600 IU (от International Units – международни единици) или 800 IU за хора над 70-годишна възраст. Може да изпълните тези препоръки, прекарвайки само 15 минути навън в слънчев ден.

При атлетите дефицитът на витамин D увеличава риска от травми, анемия и отслабена имунна система – все неща, влошаващи спортното представяне. При изследване на 214 професионални състезатели по американски футбол, проведено със съдействието на Националния спортен медицински институт на САЩ, учените установили повече мускулни травми при атлетите с по-ниски нива на витамин D. В същото време голям мета-анализ на канадския университет „Макмастър“ от 2015 г. показва, че 56% от атлетите страдат от недостиг на витамин D.

Някои фактори увеличават вероятността от недостиг, като това да живеете далеч от екватора. По време на зимата в Канада, например, е почти невъзможно тялото само да синтезира достатъчно, казва Дилан Далквист, изследовател и редактор на Science Driven Nutrition. Освен това някои хора с чувствителна кожа избягват изобщо да се излагат на слънце без сериозна защита, допълва Греъм Клоуз от ливърпулския университет „Джон Муурс".

Цветът на кожата също играе роля – колкото е по-тъмна, толкова повече блокира UV-лъчите, намалявайки синтеза на витамин D. Според някои експерти това излага на по-голям риск от дефицит тъмнокожите атлети, макар че не е ясно как това влияе на здравето на костите. „Някои от атлетите с най-здрави кости, които съм изследвал, са тъмнокожи и имат ниски нива на витамин D. Затова може би не е коректно да правим предположения на сляпо каква е оптималната концентрация за всеки човек“, отбелязва Клоуз. Макар да има връзка между витамин D и здравето на костите и между тъмната кожа и абсорбирането на витамин D, връзката между тъмната кожа и здравето на костите засега остава мистерия за науката.

Витамин D и спортното представяне

През последните години огромно количество изследвания проверяват дали витамин D може наистина да подобри спортното представяне. Засега резултатите сочат, че по-скоро наистина увеличава мускулната сила и ускорява възстановяването. При експеримент на Университета в Британска Колумбия, Канада, през 2014 г. футболисти получавали по 5000 IU на ден в продължение на осем седмици, което довело до подобряване на резултатите им при спринтове и скокове. При друг опит 14 гребци получавали ежедневно 6000 IU, което довело до увеличаване на VO2max (максималното количество кислород, което тялото може да използва за една минута).

Проблемът с тези заключения (като оставим настрана, че при повечето изследвания се използва твърде малка тестова група) е неяснотата дали ползите за спортното представяне са свързани с третиране на съществуващ дефицит или увеличаване на витамина до по-големи, оптимални нива. С други думи, дали атлетите в тези изследвания са имали дефицит? Или има полза от приема на суплементи с витамин D дори да не страдате от дефицит?

“Понякога искаме да тичаме преди дори да сме се научили да ходим. Днес атлетите масово вземат витамин D, обаче не виждаме революция в състезателните резултати или в броя контузии“, отбелязва Клоуз. Като цяло експертите са съгласни, че ползата за спортното представяне от големи дози витамин D изглеждат интригуващо, но остават недоказани.

Имате ли нужда от хранителни добавки?

 Набавянето на достатъчно витамин D започва с добре балансирана диета, казва Далквист. Може обаче да Ви е нужна доста храна, богата на него, ако по една или друга причина нямате възможност да прекарвате достатъчно време на слънце.

Като се вземат предвид високите нива на недостиг сред населението, според Далквист малко допълнителен прием под формата на хранителни добавки няма да навреди. Той препоръчва между 1000 и 2000 IU дневно под формата на витамин D3, особено през зимата. Високата доза се дължи на това, че спортистите обикновено имат нужда от повече заради натоварванията, на които са подложени. Клоуз обаче допълва, че не бива да приемате над 4000 IU дневно без консултация със специалист. В редки случаи по-голяма от тази доза може да доведе до отравяне с витамин D и последващо натрупване на калций в кръвта, наречено хиперкалциемия. Симптомите включват гадене, повръщане и прекалено често уриниране.

Ако се чудите дали имате нужда от допълнително витамин D, може да си направите кръвен тест. Това не е перфектен метод, но е евтин и лесен начин да получи обща представа, казва Клоуз. В такъв случай обаче трябва да имате предвид, че резултатите може да варират според сезона.

Макар че ползите от витамин D за спортното представяне не са напълно доказани, да си осигурявате достатъчно от него е важно за здравето като цяло. Професионалните спортисти е особено важно да следят и коригират евентуални дефицити. В крайна сметка е съвсем сигурно, че поддържането на максимално добро здраве води и до по-големи успехи в спорта.

Източник: 2beFIT.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини