Куп звезди на световния тенис идват за Sofia Open!



Куп звезди на световния тенис идват за Sofia Open!
Свързани турнири
Тагове
13-10-2020 13:41 | Tennis24.bg

Изключителни тенисисти пристигат в България за Sofia Open 2020 от 7 до 14 ноември!  Играч от Топ 10 на световната ранглиста, седем представители на Топ 20, трима финалисти в турнири от Големия шлем и един бивш шампион в „Арена Армеец“. Списъкът с участниците на Sofia Open 2020 не само е най-силният в историята на турнира. Това е най-впечатляващата селекция изобщо в турнир от категория 250 на АТП от близо четири години насам.

Вече са ясни имената на 19 от звездните участници в петото юбилейно издание на турнира в София. Диего Шварцман (№8 в света), Гаел Монфис (№11), Денис Шаповалов (№12), Роберто Баутиста Агут (№13), Пабло Кареньо Буста (№15), Фабио Фонини (№16), Карен Хачанов (№17), Милош Раонич (№21), Феликс Оже-Алиасим (№22), Душан Лайович (№24), Каспер Рууд (№25), Борна Чорич (№27), Тейлър Фриц (№28), Алекс де Минор (№29), Филип Краинович (№30), Ян-Ленард Щруф (№32), Николоз Басилашвили (№33), Кей Нишикори (№35) , Кевин Андерсън (“запазен ранкинг“ №14) успяха да влязат в звездната компания, която ще спори за титлата в София.

Забележителното е, че с изключение на Кевин Андерсън всички те са в Топ 40 на света, като списъкът на приетите по право в основната схема се затвори на №35 в световната ранглиста – Кей Нишикори (Яп). Андерсън влезе в схемата, тъй като заради операция на коляното отсъства повече от шест месеца и по тази причина използва т.нар. „запазен ранкинг”, което представлява мястото, заемано от него в ранглистата към датата на хирургическата интервенция (№14 от 12 август 2019 г.)

Диего Шварцман дебютира в понеделник в Топ 10 на световната ранглиста. След полуфинала на „Ролан Гарос” 170-сантиметровият аржентинец се изкачи до №8 – най-високата позиция в професионалната му кариера. Шварцман има три титли на от турнири на АТП, а през тази година игра финали в Кордоба и на Мастърса в Рим.

Гаел Монфис ще играе за втора поредна година на Sofia Open. Французинът бе полуфиналист при дебюта си през 2019-а, като отстъпи на бъдещия шампион Даниил Медведев. Монфис е №11 в световната ранглиста и е спечелил десет турнира на АТП. Последните два датират от февруари тази година – в Ротердам и Монпелие.

21-годишният Денис Шаповалов е най-високо класираният канадец в световната ранглиста. От понеделник е под №12, като в края септември достигна №10. През миналата година стана шампион на турнира в Стокхолм и спечели първата си титла от турнир на АТП.

Роберто Баутиста Агут е първият победител от турнира в София. Испанецът спечели изданието през 2006 г. и има общо девет титли в кариерата си. Баутиста Агут игра полуфинал на Уимбълдън миналата година и помогна на Испания да спечели Купа „Дейвис”, а в момента е №13 в актуалната ранглиста на АТП.

Пабло Кареньо Буста е двукратен полуфиналист на US Open, а миналата седмица достигна четвъртфинал на „Ролан Гарос”. 29-годищният испанец има четири титли на сингъл и четири титли на двойки от турнири на АТП, като през август с Алекс де Минор спечелиха Мастърса в Ню Йорк.

Фабио Фонини е деветкратен шампион в турнири на АТП на сингъл, а през 2015 г. стана шампион на двойки на Аустрелиън оупън в компанията на Симоне Болели. 33-годишният италианец е без прекъсване в Топ 20 на световната ранглиста в продължение вече на 113 седмици.

Кей Нишикори е най-титулуваният участник в тазгодишния Sofia Open. 30-годишният японец е 12-кратен победител в турнири на АТП, като има общо 26 достигнати финала. През 2014 г. бе финалист на US Open, а скоро след това се изкачи до рекордната в кариерата си позиция под №4 в световната ранглиста. В момента е 35-и.

Милош Раонич е друг финалист в турнир от „Големият шлем“, който ще играе тази година в София. Канадецът отстъпи на Анди Мъри в решителния мач на „Уимбълдън“ през 2016 г. когато достигна до №3 в ранглистата. Роденият в Подгорица 196-сантиметров гигант има осем титли от турнири на АТП. През август тази година игра финал на Мастърса в Ню Йорк, където загуби от Джокович.

Кевин Андерсън има два финала в „Големия шлем” в кариерата си. Живеещият във Флорида южноафриканец загуби от Надал в спор за титлата на US Open през 2017-а и от Джокович на финала на „Уимбълдън” година по-късно. Спечелил е шест титли на сингъл от турнири на АТП, но две операции на коляното в последните 14 месеца го смъкнаха извън Топ 100 на световната ранглиста.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на Sofia Open ще бъдат определени най-късно на 6 ноември. Тъй като турнирът в София е предшестван от Мастърса в Париж, по правилника на АТП надпреварата от по-ниска категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне полуфинал в Париж, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките. Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Гуидо Пеля (Арж), следван от Юго Юмбер (Фр), Адриан Манарино (Фр), Марин Чилич (Хър) и др.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини