WTA ще направи корекция в точките за ранглистата



26-03-2021 16:22 | Tennis24.bg

Женската тенис асоциация ще въведе допълнителни корекции в системата за точкуване за ранглистата, която беше променена миналата година на фона на пандемията КОВИД-19.

Ранглистата традиционно работи на базата на спечелените точки в последните 52 седмици, но беше замразена през март миналата година, когато професионалният тенис беше спрян по време на пандемията.

WТА направи промени в системата преди възобновяването на турнирите през август, като позволи на играчите да запазят точките си, спечелени през последните 52 седмици поради отмяната на турнири и ограничения на пътуването. Фенове и специалисти критикуват начина на точкуване за ранглистата, като смятат, че то не е в тон с новата реалност.

"WТА работи съвместно със Съвета на играчите на WТА през последните месеци да въведе подходящи промени в ранглистата, които да помогнат за завръщането към традиционната ранкинг система", заяви изпълнителният директор на WТА Стив Саймън.

Според новата промяна играчите ще запазват ранкинг точките си от последните 52 седмици, но не повече от две години. Новата система ще влезе в сила от 5 април след турнира WТА 1000 в Маями.

Променената система за точкуване е сериозно критикувана, тъй като дава погрешна картина на женския тенис. Водачката в ранглистата Ашли Барти не бе играла от 11 месеца, но запази лидерската с позиция, благодарение на новата система за точкуване, която позволява на състезателите да пропускат турнири, без да губят точки. Австралийката не защитава титлата си на "Ролан Гарос" миналата година, но запази точките си, спечелени за първата й титла от Големия шлем от 2019 година.

Наоми Осака спечели Откритото първенство на САЩ и Australian Open, но все още е зад Барти в ранглистата.

Критики имаше и към точковата система при мъжете, но АТР ще се завърне към традиционната система за спечелените точки в последните 52 седмици от август.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини