Maserati: обратно към състезанията



13-01-2022 14:30 | Tennis24.bg

Maserati обявява първата стъпка в своята стратегия за моторни спортове и ще дебютира в световния шампионат ABB FIA Formula E през 2023 г.
 
С моторния спорт в гените си и в духа на чистото състезание, Maserati е първата италианска марка, която се състезава във Формула Е. Завръщането на пистата подновява състезателния дух в ДНК-то на Maserati.
Комбинацията от ненадминатото състезателно наследство на Maserati - марка, неразривно свързана с високите постижения, и иновативното ѝ отношение към електрификацията – се съчетава перфектно със световния шампионат ABB FIA Formula E, първата в света изцяло електрическа серия за автомобилни състезания.
 
Ангажиментът на Maserati към електрическата мобилност е задвижван от светкавичен прилив на нова енергия, която сега се ускорява, за да се движи с максимална скорост с Folgore, пълната електрическа гама. Всички нови модели на Maserati ще се предлагат и в 100% електрически решения, включително Maserati Grecale, Maserati GranTurismo и GranCabrio и суперспортният автомобил Maserati MC20.
 
Световният шампионат ABB FIA Formula E предоставя на Maserati перфектна платформа за представяне на безпрецедентното състезателно наследство на марката и Folgore в среда, в която високата мощност и иновациите съжителстват в силна хармония.
Maserati ще дебютира на стартовата решетка от сезон 9 с новия Gen3 - най-бързият, найлекият и най-мощният състезателен автомобил във Формула Е. Gen3 е най ефективният състезателен автомобил в света, който се отличава с редица водещи в индустрията иновации в областта на дизайна, производството и технологиите.
 
От самото начало драматичните състезания на Формула Е по улиците на най-емблематичните градове в света, включително Ню Йорк, Монако, Берлин, Мексико сити, Лондон и Рим, доведоха до това, че днес електрическите автомобили, изнасяни по целия свят, изминават по-дълъг път с всяко зареждане благодарение на увеличаването на енергийната ефективност, увеличаването на пробега на батериите и напредъка в развитието на задвижването.

Давиде Грасо, Главен изпълнителен директор на Maserati, коментира: "Много сме горди, че се завръщаме там, където ни е мястото като главни герои в света на състезанията. Ние сме задвижвани от страст и сме иновативни по природа. Имаме дълга история на върхови  постижения на световно ниво в състезанията и сме готови да стимулираме представянето в бъдеще." Грасо продължава: "В надпреварата за повече производителност, лукс и иновации Folgore е неустоим и е най-чистият израз на Maserati. Ето защо решихме да се върнем към състезанията в Световния шампионат на ФИА за Формула Е, да се срещнем с нашите клиенти в центровете на градовете по света, като изведем Тризъбеца напред в бъдещето".
 
Жан-Марк Фино, Старши вицепрезидент на STELLANTIS Motorsport, добави: "За STELLANTIS Motorsport е голямо удоволствие да участва в завръщането на Maserati в състезанието. Освен тази част от историята, Maserati Formula E ще бъде нашата технологична лаборатория за ускоряване на разработването на високоефективни електрифицирани задвижвания и интелигентен софтуер за нашите шосейни спортни автомобили. Формула Е е идеалният шампионат за тази цел и ние сме много горди, че сме първата италианска марка, която се включва в него."
 
Алехандро Агаг, Основател и председател на Formula E, заяви: "Горди сме да приветстваме Maserati в новия им дом в моторните спортове от световна класа. Световният шампионат ABB FIA Formula E е върхът на електрическите състезания. Той осигурява перфектната среда за най-динамичните и иновативни марки високопроизводителни автомобили, за да демонстрират своите технологични възможности заедно със спортните си амбиции."

Джейми Рейгъл, Главен изпълнителен директор на Formula E, заяви: "Радваме се, че Maserati ще се присъедини към ерата Gen3 на ABB FIA Formula E World Championship и ще играе определяща роля в преосмислянето на бъдещето на моторните спортове. Формула Е се състезава в сърцето на най-емблематичните градове в света и се следи страстно от прогресивна глобална аудитория. Нашите милиони фенове по света ще бъдат развълнувани да видят Maserati да се подрежда на стартовата решетка като една от елитните световни марки електрически автомобили."
 
Мохамед Бен Сулайем, Президент на ФИА: "Радвам се да приветствам Maserati във Формула Е за сезон 9. За такъв емблематичен производител с изключително гордо и успешно наследство в моторните спортове, който обещава ангажимента си към сериите, е доказателство за огромната вяра в бъдещето на ABB FIA Formula E World Championship, докато се подготвяме да въведем следващата ера. Новият едноместен автомобил Gen3 ще представлява връх на устойчивостта, технологиите и представянето."
Състезателният му дебют е преди 96 години. Първият състезателен автомобил с логото на тризъбеца на капака е Tipo 26, който дебютира на Targa Florio през 1926 г. и печели първо място в класа до 1,5 л, с Алфиери Мазерати зад волана.
 
Тридесет и една години по-късно Хуан Мануел Фанджо печели Световния шампионат във Формула 1 с Maserati през 1957 г.
Последният път, когато Maserati се появява в едноместен автомобил, е с Мария Тереза Де Филипи, първата жена, класирала се за Гран при на Формула 1, на борда на 250F. Последната му поява в състезанията беше с безпрецедентния MC12, който спечели 22 състезания (включително 3 победи в "24-те часа на Спа") и 14 шампионски титли в шампионатите за конструктори, пилоти и отбори във FIA GT от 2004 до 2010 г.
 
Състезанията винаги са били естествената среда на Maserati. Дори сега, с новата си ера във Формула Е, Maserati започва от корените си, докато гради бъдещето си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини