Днес е голямото завръщане на Григор Димитров на Sofia Open



28-09-2022 01:35 | Станко Димов

Григор Димитров ще се завърне на Sofia Open днес. Най-добрият български тенисист ще се изправи срещу Иля Ивашка (Беларус) в среща от втория кръг (осминафинал) на родния АТП 250 турнир. Предишното и единствено до момента участие на Димитров в София беше през 2017 г., когато хасковлията триумфира с титлата. 

Като трети поставен в схемата, Димитров почива на старта и се включва в надпреварата директно от втория кръг. Неговият съперник далеч не почива на старта - напротив, остана на корта 3:22 часа, за да победи Микаел Юмер (Швеция) в първия кръг, записвайки участие в най-продължителния двубой в 7-годишната историята на Sofia Open

Димитров и Ивашка до момента са се срещали два пъти, като имат по един разменен успех. И двата им мача са от миналия сезон. Първо играха на червените кортове в Женева (Швейцария), където бившият №3 в света Димитров се наложи с 6:4, 6:4. Няколко месеца по-късно те се срещнаха и на твърдите кортове в столицата на САЩ Вашингтон, където победител излезе Ивашка – 6:2, 7:6 (4).

Любопитен факт е, че и двамата са високи по 191 см. (според официалната статистика на АТП).

Ивашка е на 28 г., с 3 г. по-млад от Димитров. Роденият в Минск тенисист има една спечелена титла – от турнира в Уинстън-Салем (САЩ) миналата година, където победи последователно Андреас Сепи, Марин Чилич, Ян-Ленард Щруф, Пабло Кареньо Буста, Емил Руусувуори и Микаел Юмер на финала. Конкретно в София Ивашка ще участва за втори път. Той дебютира в турнира миналата година, когато на старта победи Пабло Андухар, но заради физическо неразположение не излезе за двубоя си от втория кръг срещу Гаел Монфис. 

Към днешна дата Ивашка е №71 в ранглистата, където Димитров е 23-ти. 

Двубоят Григор Димитров – Иля Ивашка е с начален час не преди 18:00. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини