Григор Димитров: Лош мач от моя страна, пропуснах много възможности



28-09-2022 21:46 | Tennis24.bg

Поставеният под №3 Григор Димитров загуби с 3:6, 6:7 (3) от Иля Ивашка (Беларус) при завръщането си на Sofia Open. Двубоят бе от втория кръг на българската ATP250 надпревара. Ето какво каза Димитров след загубата си:

Имаше много емоции днес. Какви бяха твоите усещания днес?
Усещанията на корта нямаха нищо общо с играта днес, със сигурност. Лош мач от моя страна. Но не искам да бъда прекалено негативен от играта си. За съжаление имаше някои  промени през последните седмици, които просто се наложи да опитам. За жалост не успях дори да вляза в третия сет, което беше още по-разочароващо за мен. Имах доста възможности, не ги използвах. В тениса тук-там има моменти, които като изпуснеш, става много по-трудно. Като цяло – не се възползвах от всеки един момент, който имах.

Този маратонски гейм, в който можеше да направиш пробив, той ли се оказа решаващ в другата посока?
Не, имах и в тай-брека възможности, направих няколко непредизвикани грешки. После той сервира много добре. Така че не успях да намеря друг вариант. За жалост това е.

Хората в залата правиха паралели може би с мача ти с Янович, когато беше изоставащ. Минаваха ли ти такива мисли след първия сет?
Не само, имаше няколко пъти при 15-40, когато имах няколко важни моменти. Но направих непредизвикани грешки в някои от най-важните моменти на втория сет. И това ми коства…

Казахте промени, които са се наложили. Какви са промените и какво ги е наложило?
Не искам да говоря за тях. Все пак съм в период в края на годината. Имам още няколко турнира да изиграя. Искам да се подготвям по максимално най-добрия начин, да завърша добре турнирите до края на годината. Исках за себе си да опитам някои неща.

Не опита да излизаш на мрежата, защо?
Просто ударите не бяха достатъчно добри, за да излизам на мрежата. Моментите, в които опитах, също не бяха достатъчно добри. Не успях да намеря дори малка пролука в играта му. Той харесва много да играе в зала. Знаех какво да очаквам, но не успях да променя много, за съжаление. Но дори и с тази игра имах възможности, което показва, че мога да направя някои неща добре.

Съжаляваш ли, че направи тези промени сега, след мача? До каква степен е изненада това твое поведение и играта днес?
Вече доста години съм в Тура и съм опитвал много неща в много по-трудни ситуации. Със сигурност има толкова много неща, които трябва да оправя в себе си, в играта си, физически. А и както казах, не съм играл достатъчно мачове. Мисля, че това е един от най-важните показатели, че нещата в мен не са в кондиция. Точно затова се опитвам да направя нещо по-добро. Това винаги ми е било цел и ме е карало да бъда по-добър.  Не искам да съжалявам. Не искам да приема тази загуба, но се налага. Това е спортът. Винаги боли. Където и да играеш. Но тук е още по-горчиво.

Каза, че ти оставят още няколко турнира до края на сезона. Би ли уточнил каква ти е програмата? И търсенето на нов треньор е ориентирано към следващия сезон, или за този до края на годината?
За съжаление нямахме толкова много време да поговорим върху треньорския състав. Други неща бяха във фокуса. Надявам се в началото на новия сезон да помислим още по-сериозно и да обявим, ако имаме нов човек в отбора.  Не съм сигурен в кои турнири ще играя до края на годината. Със сигурност искам да играя може би всяка седмица, но това зависи от всекидневното ми състояние.

Колкото пъти пускахте къси топки на Ивашка, толкова пъти постигате успех. Защо по-често не сменяхте ритъма на играта?
Шанс. За къса топка трябва да съм малко повече в корта. Не успях да ги използвам повече днес. В зала разликата е много малка. Може би още една къса топка би могла да промени изхода на мача.

Планираш ли следващата седмица участие в Казахстан? И следиш ли изявите на останалите български момчета? Те показват израстване, има български победи всеки ден…
Да, разбира се, интересувам се. Гледам им тренировките, гледам им Чалънджърите. Само едно нещо е важно – здравето. Надявам се, че всеки ден ще има още повече победи от тяхна страна. За турнирите не знам – трябва да играя със сигурност в Казахстан, но тепърва ще говорим какво ще правим.

Имаше доста здравословни проблеми, те зад гърба ти ли са? И ще чакаме ли още пет години, за да те видим отново на Sofia Open?
Ох, надявам се не пет години. Надявам се. Последните седмици усещам по-добре себе си, имам повече време на корта, повече време във фитнеса. Но за нашия спорт най-важното е да играеш мачове. Колкото повече мачове играеш, толкова повече се вработваш. Защото колкото и да работиш, колкото и да се чувствам добре със себе си, колкото и да съм фит, ако нямаш мачове, нямаш сигурност в ударите, повече къси топки. Нещата не се получават добре. Надявам се, че не само ще подобря сервиса, но и нещата ще вървят.

Публиката даваше ли ви сили? В началото Ивашка постоянно целеше линиите – това ли беше причината за брейка и невъзможността за връщането му?
Мога да контрирам само нещата от моята страна на мрежата. Той наистина изигра няколко много хубави топки. Оценявам публиката. Когато съм в България, със сигурност чувството е много по-различно, аз самият се усещам много по-различно. Искам да запазя тези моменти. Днес го усещам пак като победа. Да играя пред родна публика…Винаги съм играл за България. Затова не искам да гледам негативните неща, а да се фокусирам върху позитивното.

През 2017 г. спечели титлата, а турнирът Sofia Open беше през февруари. Можеш ли да направиш съпоставка кога е по-удобно – в началото на сезона, или сега?
За това е важен календарът. Не трябва да забравяме, че идвах от много добри турнир, на които имах много добри представяния. Разбира се, имах повече сили. Мисля, че няма значение. Когато имаш време вкъщи, да се подготвиш, да помислиш в кои турнири да играеш, колко да тренираш, да помислиш, да се подготвиш. Всичко това е ритъм. И според мен няма значение кога и къде е турнирът. Просто трябва да си готов.

Настилката изглеждаше малко по-бавна в сравнение с 2017, това повлия ли ти?
Не, мисля. Мисля, че беше една идея по-бавна, но кортът беше много добър. Може би по-добър от 2017. Нямаше толкова лоши отскачания. Бях приятно изненадан.

Вярваш ли, че имаш своите шансове да спечелиш титла от Шлема?
Винаги има шанс, когато имаш ракета в ръка. Със сигурност ще има много различни победители. Но знам, че винаги когато съм добре подготвен, здравословно се чувствам добре, имам добри мачове и тренировки зад себе си, знам, че винаги имам шанс.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини