Мартерер – левичарят от Германия, който обича бързия тенис



22-03-2018 14:06 | Станко Димов

Максимилиан Мартерер ще бъде първият съперник на Григор Димитров на Мастърс 1000 турнира в Маями. 22-годишният германец си осигури дуел с българина, след като на старта на надпреварата надви Мартон Фучович (Унгария) с 2:0 сета, в отделните части 6:4, 6:4.

Кой е Максимилиан Мертерер?
„Макси“, както го наричат близки и приятели, започва да играе тенис на 5-годишна възраст със своя баща Михаел. Най-добре се чувства на твърди кортове на открито, а за свой любим турнир определя US Open. Казва, че най-големите му оръжия на корта са форхендът и сервисът. Идолът му в детските години е Роджър Федерер.

Обича да играе футбол, а в свободното си време се отдава на туризъм с приятели. В Бундеслигата подкрепя състава на Хофенхайм. Мартерер няма никакъв проблем с комуникацията със своите колеги, тъй като освен немски, владее също английски и френски език.

Мартерер е добре познат на българските привърженици на тениса. В последните две години той участва на АТП 250 турнира в зала в София. Германецът дебютира в надпреварата през 2017-а, когато започна от квалификациите.

Любопитен е фактът, че в първия кръг на пресявките Мартерер игра срещу родния талант Адриан Андреев и го победи с 6:2, 6:0. Срещата беляза рекорд в надпреварата, тъй като продължи едва 36 минути. Важно е да се отбележи обаче, че тогава Андреев беше на едва 15 години. В последствие Мартерер успя да влезе в основната схема, където беше спрян в първия кръг от Стив Дарси.

През този сезон левичарят си заслужи директно място в основната схема, където записа две чисти победи над Малек Джазири и Жоао Соуса, преди да бъде спрян на четвъртфиналите от бъдещия шампион Мирза Башич. Веднага след турнира в София „Макси“ спечели титлата от чаландър в Шербур (Франция), като по пътя към трофея не загуби сет. През януари той остави добри впечатления с изявите си на Australian Open, където победи последователно Седрик-Марсел Щебе и Фернандо Вердаско, преди да отстъпи в третия кръг пред една от сензациите в турнира Тенис Сандгрен.



На ниво Мастърс 1000, най-доброто постижение на Мартерер е достигането до втория кръг, което регистрира преди няколко дни в Индиън Уелс. Ако се справи с Димитров, германецът за първи път в кариерата ще достигне до третия кръг в надпревара от тази категория.

В момента 22-годишният тенисист е №73 в ранглистата на АТП, където рекордното му класиране е достигането до №70 (февруари, 2018). На ниво АТП Уърлд Тур Мартерер има едва 6 победи в основна схема, първата от които регистрира на Australian Open този сезон. Германецът става все по-разпознаваем в Тура, като характерни за него са агресивната игра и бързите точки.

Визитка:
Име: Максимилиан Мартерер
Години: 22 (15.06.1995)
Професионалист от: 2015
Тежи: 84 кг.
Висок е: 191 см.
Роден в: Щайн, Германия
Живее в: Нюрнберг, Германия
Играе с: Лява ръка, бекхенд с две ръце
Треньор: Михаел Колман
Фитнес треньор: Йонатан Янушке

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини