Серина и Гарбине под прожекторите



04-06-2016 10:10 | Любомир Тодоров

Световната номер едно Серина Уилямс и четвъртата поставена Гарбине Мугуруса ще определят днес шампионката на "Ролан Гарос", която ще получи купата на името на Сюзан Ланглен.

Двете тенисистки показаха отлична форма на турнира в Париж и заслужено стигнаха до финала. Но пътят им беше различен. В първия кръг американката спечели само за 42 минути срещу Магдалена Рибарикова, а испанката се мъчи два часа и половина, за да преодолее Анна-Каролина Шмиедлова, като направи 53 непредизвикани грешки. След това Мугуруса се взе в ръце и не загуби повече сет срещу Миртий Жорж, Янина Викмайер, Светлана Кузнецова, Шелби Роджърс и Сам Стосър.

Серина пък изигра най-тежките си двубои на четвъртфиналите и полуфинала. Но първо победи трудно първата ракета на Франция Кристина Младенович (6:4, 7:6). Юлия Путинцева взе единствения сет срещу Уилямс, а на полуфинала Кики Бертенс имаше два сетбола в първата част.

Историята
Американката ще играе 27-ия си финал в Големия шлем и е фаворит за спечелване на четвърта титла в Париж и втора поредна.

Ако успее, Серина ще излезе на четвърто място заедно с Жустин Енен и Хелън Уилс Мууди. Първа е Крис Евърт със седем трофея, пред Щефи Граф (6) и Маргарет Корт (5).

Защитата на титлата на "Ролан Гарос" е трудна работа. Уилямс досега не го е правила. Последната жена, която е успявала да спечели в поредни години, беше Енен, която направи хеттрик преди девет сезона.

Водачката в схемата трябва да се притеснява и от историята си от мача с Мугуруса на парижкия клей. Испанката, която ще играе първия си финал там, победи Уилямс с 6:2, 6:2 във втория кръг на 2014 година. Това беше най-тежкото поражение на американката и тя няма как да го забрави. След успеха си вчера Серина призна, че поражението я е научило на много неща и е довело до много следващи победи. След загубата от Гарбине Уилямс спечели следващите три турнира от Шлема.

Рекордът
Точно както и на финала в Австралия през януари Уилямс е на една победа от това да изравни Щефи Граф, която има 22 титли от Големия шлем в Оупън ерата. В Мелбърн Кербер развали празника.

Гарбине пък се стреми към първи трофей от Шлема. Тя вече игра един финал миналата година на Уимбълдън, където Серина уби мечтата й. Ако успее днес, Мугуруса ще стане и първата испанска шампионка на "Ролан Гарос" след Аранча Санчес, която победи през 1998-а Моника Селеш.

Коя ще спечели?
Вече сме виждали този филм. Пътят на Серина към титлата през 2015 година беше труден. Тя се бореше с вирус, премина през няколко трисетови победи, но в крайна сметка спечели.

Мугуруса обаче е много по-зряла от финала на Уимбълдън. С треньора Сам Сумик, който изведе Азаренка до две купи от Australian Open, Гарбине се промени. Тя е много по-съсредоточена в мачовете си, не се разсейва между точките, а се вторачва в кордажа си. Не се ядосва при грешките, бързо ги забравя и продължава.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини