Загубата на Надал направи Уимбълдън по-интересен



01-07-2012 15:24 | Станко Димов

Първата седмица от Уимбълдън 2012 вече е в историята. За разлика от предишни години, този сезон турнирът поднесе доста изненади не само при жените, но и в схемата при мъжете.

Едва ли някой е очаквал, че още 2-3 дни след началото Рафаел Надал ще бъде у дома в Майорка, откъдето ще се наслаждава на слънчевото лято и последните дни от европейското първенство по футбол. Загубата на Матадора във втори кръг наистина бе изненадваща, но сякаш идва в най-добрия момент както за него, така и за безпристрастните фенове на тениса. Защото през последните 12 месеца малко или много се наситихме на финали с участието на Джокович и Надал, сега поне е ясно, че (поне!) единият финалист ще бъде друг, някой нов.

В интерес на истината загубата на Надал „отпуши” много сериозно пътя в долната част на схемата. С най-големи шансове, или поне на хартия, за място на полуфинал там е Жо-Вилфред Цонга, който първо трябва да победи Марди Фиш, а след това Колшрайбер (или Браян Бейкър). Определено Цонга е фаворит за полуфиналите!

От отпадането на Надал може би най-щастлив е местният любимец Анди Мъри, който през последните два сезона бе спрян на полуфиналите именно от Рафа. За да се добере до голямата четворка, Мъри първо ще трябва да надвие навлезлия в страхотна серия Марин Чилич, а след това да се справи с играч от Топ 10 – Ферер или Дел Потро. Трудни, но в никакъв случай не непреодолими съперници за шотландеца.

Любопитното е, че нито един от тенисистите в тази част на схемата не е достигал до финал на Уимбълдън, което вещае още по-яростни битки в определено по-интересната половина на схемата.

В горната част на схемата положението изглежда кристално ясно. Трябва да стане втора сензация, почти равностойна като тази от отпадането на Надал, за да НЕ видим полуфинал между Новак Джокович и Роджър Федерер.

Шампионът и световен №1 трябва да се справи първо със сънародника си Троицки, а след това с някой от Майер и Гаске, за да подпечата мястото си на полуфинал.

Пред Федерер пътят изглежда още по-лек. Първо двубой с Ксавие Малис, след това с Истомин или Южни. Е, при такава схема Джокович и Федерер трябва да направят чудеса от храброст, ЗА ДА НЕ СЕ класират за полуфинал!

Впрочем, „сигурният” сблъсък между Ноле и Фед на полуфиналите се очертава да бъде финал преди финала. Техният евентуален двубой ще бъде не само за място в мача за трофея, но и за първото място в света!

Федерер има отличната възможност да се върне на върха на ранглистата при триумф в Лондон, а направили го, това ще значи и подобряване на рекорда на Пийт Сампрас за седмици на върха на ранглистата. При все че „испанският кошмар” – Рафаел Надал отпадна, Федерер едва ли ще получи по-добър шанс до края на кариерата си да се върне на върха. При това възможността идва на най-удобното място – Уимбълдън, където великият швейцарец има „скромните” 6 титли.

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини