Анди Мъри с първи финал на Уимбълдън



06-07-2012 21:20 | Станко Димов

Британецът Анди Мъри постигна трудна, но историческа победа над Джо-Филфред Цонга в полуфинален двубой на „Уимбълдън” и за първи път от 74 години насам представител на Великобритания ще участва на финал в може би най-престижния тенис турнир в света.

Мъри се наложи с 3:1 (6-3, 6-4, 3-6, 7-5) над своя френски опонент, който достигна до фази и през миналата година. Така британецът ще се опита да прекъсне нова изключително черна серия за британския тенис, който не е виждал свой представител с титла от Големия шлем от 76 години насам.

На пътя на Анди Мъри застава неговия „стар познайник” Роджър Федерер, който по-рано днес се наложи също с 3:1 над световния №1 Новак Джокович в другия полуфинал. Двамата са играли два финала на турнири от Шлема, като и в двата случая победител е швейцареца, а Мъри не успя да вземе нито сет.

Залогът е изключително голям и за носителя на 16 титли от Големия шлем Федерер, който при успех ще завърне на върха в световната ранглиста, а с това ще успее да подобри и рекорда на легендата Пийт Сампрас за най-много седмици на върха в мъжкия тенис.

Подкрепят бурно от местната публика, Мъри ще се опита да застане на пътя му към това велико постижение, преследвайки своята голяма мечта. Британецът все пак е един от малкото тенисисти, които имат положителен баланс срещу Федерер – 8-7 победи, но не и на турнири от Голямата четворка.

За Мъри това ще е четвърти финал, тъй като той има още една загуба с 3:0 сета – на финала на „Аустрелиън Оупън” 2011 от Новак Джокович.

Днес срещу Цонга, Мъри демонстрира стабилен тенис и спечели първите две части, като един пробив се оказа достатъчен и в двата случая. Последва лек играта му и сет за Цонга, но в последната част британецът показа по-здрави нерви, проби в последния възможен и по този начин си гарантира победата и класирането за финала в неделя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини