Подписахме меморандум за сътрудничество с Великобритания



27-03-2013 12:59 | Станко Димов

Изпълнителният директор на Британската тенис асоциация (LTA) Роджър Дрейпър и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков подписаха меморандум за сътрудничество днес на официална церемония в Българския национален тенис център. Сред най-важните точки в документа са консултации от страна на LTA за подготовката и прилагането на стратегии за развитието на БФТ и предоставяне на ноу-хау на цялостната структура, която федерацията ни цели да развие. Освен това водещите тенисисти от двете държави във всички възрасти ще се подготвят на разменни начала в националните си центрове в София и Лондон. Според меморандума ще има и обмяна на треньори и съдии от България и Великобритания. След подписването г-н Дрейпър отговори на въпросите на медиите.

-    Г-н Дрейпър, меморандумът за сътрудничество между българската и британската тенис федерации вече е факт. Какво да очакваме оттук нататък?
-    Определено нямаме търпение да започнем сътрудничеството си с България. Всъщност, вие може би не знаете, но то вече стартира. Очакваме някои от най-големите ви таланти в Лондон, защото ние вече изпратихме 12-годишните ни момичета да тренират на в Пловдив, тъй като на Острова нямаме много подобни кортове. Работата вече кипи и ние сме готови да споделим идеите си за тренировъчния процес, организирането на турнирите и разбира се състезанията в инвалидни колички, които за важна и незаменима част от програмата на Британската тенис федерация. Надявам се сътрудничеството ни да помогне за бъдещето развитие на тенис и в двете страни.

-    Сигурно сте гледали мача на Григор Димитров и Анди Мъри. Какво мислите, че все още не достига на българина?
-    Смятам, че Григор е фантастичен талант, но трябва да му дадете време. Средната възраст на състезателите в топ 100 скочи от 24 на 27 години, а Григор е само на 21. Димитров трябва да поработи сериозно върху физическата си подготовка, там Анди наистина се разви много. Нямам съмнение, че Григор ще влезе в топ 10.

-    Въпреки авторитета на Уимбълдън и британския тенис, години наред сякаш липсваха големите пробиви преди проявата на Анди Мъри, Хедър Уотсън и Лора Робсън. Какво промени програмата, която вие наложихте с идването си?
-    Доста неща. Създадохме нова програма за набиране и развитие на таланти. Започнахме до привличаме децата към тениса още от 7 години. По този начин малчуганите, които преди играеха футбол, ръгби или крикет вече са на корта. После въведохме нови тестове в чисто физически аспект, създадохме и програма, която да набляга на състезателния елемент, на развитието на мисленето на истинския победител. Защото винаги сме имали таланти, но доскоро ни липсваха тенисисти, които да излизат на корта готови за битка. Във всяка възраст събрахме най-добрите треньори с най-добрите състезатели и им дадохме възможност да се готвят в най-добрите бази. Лора спечели Уимбълдън при девойките, Хедъп – US Open при девойките. Момчетата ни спечелиха юношеската купа „Дейвис” за първи път, спечелихме европейската титла при 12-годишните…


-    Успяхте ли да интегрирате легендите на британския тенис в програмата ви?
-    Грег Руседски е капитан на юношите ни за купа „Дейвис”, Тим Хенман също работи с младите, а Джереми Бейтс – с девойките. Простата цел наистина е да поставим най-добрите треньори при най-добрите състезатели в правилната възрастова група. Поучихме се от други успешни спортове във Великобритания, като колоездене и гребане, и използваме подобни програми за физическа подготовка и тестове. По този начин състезателите си са подготвени на най-високо ниво, когато ни представят по света.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини