Португалски тенисист призна, че страда от биполярно разстройство



06-04-2013 09:30 | Николай Драганов

Португалецът Фредерико Жил разкри, че е бил диагностициран с биполярно разстройство. Психичното заболяване, известно още като циклофрения, се характеризира с резки промени в настроението - от депресия и меланхолия към еуфория и радост. 

 

От подобна болест са страдали доста от гениалните личности в историята, като се счита, че има висока корелация между това психично отклонение и таланта, творческото начало и дори гениалността на доста индивиди. 

 

Жил е достигал до №62 в света през април 2011-та година, а в момента е под №213. Той е на 28-години и преди достигането на Руй Машадо до 59 в света е португалецът с най-висок ранкинг в историята. Също така е първият представител на своята родина, който има финал от ATP турнир - в Ещорил през 2010 и първият с над милион от наградни фондове.

 

"Случиха се много неща, но се научих да живея с тази болест. В определени моменти съм добре, в други наистина се чувствам ужасно. Когато бях на 21 или 22 нещо се отключи, но от известно време насам положението стана наистина ясно."

 

"Не е никак лесно да го контролираш. Трудно е да възприемеш, че си болен от подобно нещо. Имало е моменти, в които нямах никакво желание да живея - нищо нямаше смисъл. В други пък се чувствах еуфоричен. Сега, с помощта на определени лекарства и психологът Марк Серано, който е част от треньорския ми щаб, се чувствам на прав път", призна Жил.

 

"Имаше моменти, в които буквално не можех да се позная. Това е невероятен шок, но за щастие сега нещата вървят спокойно. Все още мечтая да бъдат велик тенис играч, един от най-добрите в света. Знам на какво съм способен, искам да остана спокоен и всичко ще бъде наред", добави Жил пред португалските медии.

 

Португалецът има една среща с нашия Григор Димитров - през миналата година в Бостад, когато губи с 2:0 сета във втори кръг. В последствие Гришо надигра и Алберт Рамос в трети и се класира за втория полуфинал в кариерата си, където отстъпи на Давид Ферер. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини