Десет скандала от Уимбълдън



Десет скандала от Уимбълдън
Свързани турнири
Тагове
16-06-2013 16:49 | The Tennis Space

С наближаването на най-стария и престижен тенис турнир, милиони по света си спомнят за редица велики битки, големи шампиони и драматични моменти. Имайки предвид формата на Рафаел Надал и Новак Джокович, мечтата на Анди Мъри и цяла Великобритания и, разбира се, величието на Роджър Федерер, тревните кортове на Уимбълдън гарантирано отново ще предложат уникални емоции и интрига.


Седмица преди старта на тазгодишната надпревара в All England Club, сайтът The Tennis Space ни връща и към десетте най-скандални момента, които славната история на Уимбълдън е запечатала...

 

Джеф Таранго и един женски шамар

Американецът и неговата съпруга завинаги ще бъдат запомнени с поведението си по време на двубоя с Александър Мронц през 1995 година. Таранго е повече от ядосан, след като вярна, че е направил ас, но сервисът му е отсъден в аут. На възгласите на тълпата отвръща с призив да млъкнат, но това не се харесва на рефера на стола Бруно Ребю, който му прави официално предупреждение. В последвалата разправия, Джеф казва на съдията: "Ти си най-корумпираният рефер в играта". Това струва второ наказание и точка за противника, а Таранго хвърля топките и заявява: "Няма начин! Няма да играя повече". И наистина си събира нещата и напуска корта. На път към своята съблекалнята, Ребю получава звучен шамар в лицето от съпругата на Таранго - Бенедикт. "Ако той го беше направил, щяха завинаги да го извадят от тениса", коментира тя. Дори без да има "удоволствието" да зашлеви съдия, Джеф е наказан да не играе в Лондон през следващата година. Все пак Таранго играе още осем години в професионалния тур и никога повече не получава официално предупреждение. ; target="_blank">(ВИДЕО)

 

Готфрид фон Крам и инструкциите на Фюрера

Фон Крам и неговият опонент - американецът Дон Бъдж са в съблекалнята, подготвяйки се за финала през 1937 година, когато телефонът звъни. Търсят германеца, на линия е... Адолф Хитлер. Бъдж разказва: "Единственото, което чух, бе "Ja, Mein Fuhrer". Готфрид изглежда замръзнал и повече от сериозен и изиграва всяка една точка, сякаш животът му зависи от това. В крайна сметка обаче Бъдж печели драматично мача.

 

Тим Хенман и сълзите на едно момиче

Преди Хенман да бъде познат като играч от топ-класа на сингъл, той е известен като британецът, който в мача на двойки през 1995 година хвърля топката ядосано настрани, но за нещастие тя уцелва едно от момичета, които подават топките в ухото. То пада на земята и се разплаква от болка. Извикан е лекар, а Хенман и неговият партньор Джереми Бейтс са първите двама играчи, дисквалифицирани в Откритата ера на Уимбълдън. По-късно британецът подарява букет в знак на извинение на пострадалата Каролин Хол. Любопитна подробност е, че техни съперници в онзи злополучен мач от първи кръг в турнира на двойки са Хенрик Холм и... Джеф Таранго. (ВИДЕО)

 

Скандалният Дамир Докич

По време на надпреварата през 2000 година, колоритният брадат бивш боксьор, ветеран от войната и бъдещ затворник Дамир Докич и изведен с полицейски ескорт от трибуните, след като увит в английския флаг крещи на феновете и дори чупи телефона на журналист. Това далеч не е първият и последен скандал, в който Дамир се е забърквал както около кортовете, така и извън тях. През 2009 той дори е осъден на 15 месеца затвор заради смъртни заплахи към австралийския посланик в Сърбия и притежание на незаконно оръжие.

 

"Грехът" на Паулине Бетц

Американката, която печели турнира през 1946 година, така и не получава шанс да защити трофея си. Получава забрана да се състезава от Американската тенис асоциация, след като намират писмо, в което има данни за съмнения, че Паулине обмисля да стане професионалист. Бетц все още няма официален договор, но USTA счита, че тя вече е показала "намерение" да го стори и й отнема аматьорския статут.

 

Джими Конърс и "излишната" тренировка

Вместо да вземе участие в "Парада на шампионите" в юбилейния турнир през 1977 година, Конърс предпочита да отиде на тренировъчния корт. На следващия ден той е освиркван от голяма част от тълпата на Централния корт. Конърс е шампион от Лондон две години по-рано, а през 1982 печели и втория си трофей от Уимбълдън.

 

Богатият речник на Грег Руседски

В мач срещу Анди Родик през 1993 година, човек от тълпата се провиква "аут" на удар на Руседски, който намира линията. Грег счита, че топката трябва да бъде преиграна, но съдията не е съгласен. Това, което следва, е най-цветущият език, който телевизионните камери вероятно са улавяли до онзи ден. Джон МакЕнроу може да само да завиди на нецензурните думи, които Руседки успява да изстреля по-мощно и от своите знаменити сервиси.  ; target="_blank">(ВИДЕО)

 

Робин Сьодерлинг и подигравките с Надал

Петсетовата победа в пет дни на Рафаел Надал над Робин Сьодерлинг през 2007 година ще се запомни като много мокра и противоречива. Също така ще остане в историята и с подигравките на шведа с навика на Рафа непрекъснато да оправя своите долни гащи. Матадора не бе никак щастлив от тези шеги и след мача каза за Робин: "Той е странен човек". ; target="_blank">(ВИДЕО)

 

Ян Кодеш и странната 1973 година

Изваждането от играта на Ники Пилич - състезател от Югославия, който е наказан заради това, че пропуска мач от Купа "Дейвис", води до едно от най-странните издания на Уимбълдън. 81 играчи, сред които шампионът Стан Смит, Артър Аш, Рой Емерсън и други бойкотират турнира по призив на Асоциацията на тенисистите. Чехът Ян Кодеш печели трофея, а с това и третата си титла от Големия шлем след успехите в Париж през 1970 и 1971 година. Макар да не среща никой от тях, на турнира през 1973 все пак участват имена като Илие Настасе, Джими Конърс и Бьорн Борг. 

 

Шумната Моника Селеш

Днес Мария Шарапова, Виктория Азаренка и други "шумни" момичета не получават забележки за виковете, с които огласят кортовете. През 1992 година обаче, този проблем може би коства титлата на Моника Селеш. Нейните съпернички се оплакват от крясъците при изпълнение на всеки удар. Тя получава едно предупреждение по време на своя четвъртфинал и две по време на полуфинала. На финала срещу Щефи Граф, Моника е по-тиха от всякога и може би енергията, вложена в концентрация и превенция на виковете стават пречка да покаже най-добрият си тенис. Това си остава и единственият финал в кариерата на Селеш, която година по-късно по време на двубой срещу Магдалена Малеева преживява и един от най-големите кошмари, виждани на корта, след като е наръгана от болен фен на Щефи Граф.

 

Превод: Николай Драганов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини