Играчи

Анди Родик


Дата на раждане:30.08.1982Ръст:188
Възраст:41Тегло:
Националност:САЩИграе с:дясна ръка, бекхенд с две ръце;
Място на раждане:Омаха, НебраскаДебют:2005
Резиденция:Остин, ТексасЛичен сайт:http://www.AndyRoddick.com

Спечелени пари от наградни фондове:
$ 20,637,390

Титли от Големия шлем:
1

Биография:

Анди Родик бе голямата надежда на американския тенис след отказването на легендите Пийт Сампрас и Андре Агаси. Роденият в Небраска състезател обаче има злаше участ да играе в ерата на Роджър Федерер, който спокойно можем да кажем, че "провали" кариерата на дузина тенисисти.


Първите години в световния мъжки тенис бяха приказни за Родик. В края на август 2003 година, за своя 21-и рожден ден, Анди си подари титлата от US Open. През цялото лято изгряващата тогава звезда размазва конкуренцита на твърди настилки. Анди последователно печели "Мастърсите" в Канада и Синсинати, след което грабва и първата си титла от Шлема, дошла на легендарния корт "Артър Аш". В кариерата си до момента Родик има още 4 финала на турнири от Големия шлем - 3 на Уимбълдън и един на US Open. Във всички тези двубои Анди губи от...Роджър Федерер.


Въпреки, че остана сериозно в сянката на Федерер, Родик е играч, който държи няколко интересни и достойни за уважение рекорда. Той, заедно с Федерер, са единствените състезатели в света, които са запазили мястото си в Топ 10 за последните 7 години. Родик е и световен рекордьор за начален удар. Най-доброто постижение на Анди е 155 мили, или по друг начин казано 246 км/ч. Любопитен факт е, че Родик счупва собствения си рекорд за сервис цели 3 пъти.


Извън корта Родик също има с какво да се похвали. Наред с титлите и славата, Анди се изяви и като виден ценител на женската красота. През определени периодни от време Родик имаше романтични връзки с жени от калибъра на Парис Хилтън, Менди Мур и Мария Шарапова. В крайна сметка Родик сложи край на ергенския си живот през март 2008, когато се ожени за супермодела Бруклин Декър.


Въпреки стриктния режим, който следва, Родик никога не е криел "зависимостта" си към кафето. Типично по американски пие по няколко на ден и не го крие.

От 2002 година Родик е основател и съдържател на фондация "Анди Родик" - за защита на деца в неравностойно положени.

През 2010 година Родик редуваше силни с много слаби резултати. В крайна сметка американецът записа 48 победи и 18 загуби, което му отреди осма позиция в световната ранглиста. Взе и две титли - на Мастърс 1000 в Маями и в Бризбейн.

В крайна сметка Родик се отказа от тениса след US Open 2012. Той завърши своята кариера като в 12 поредни сезона печелеше неизменно титла на ATP, което е рекордно постижение.

Обновено на 26 декември 2012 г.

Свързани новини


Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини