Надал не е най-великият, но...



20-06-2010 16:57 | Станко Димов

Роджър Федерер може би е най-великият тенисист за всички времена. Не е тайна за никого обаче, че той не може да спечели двубоите с Рафаел Надал и Уимбълдън, който започва в понеделник, дава нови поводи за подобен дебат.

 

След като спечели "Ролан Гарос" за пети път в кариерата си, 24-годишният Надал се върна на върха в световната ранглиста. Това остави Федерер, който ще навърши 29 години през август, на само една седмица от рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици начело на ранглистата. Определено скоро Федерер трудно ще може да подобри постижението на Сампрас. И това е така, защото до края на годината Рафа Надал няма кой знае колко точки да защитава, което до голяма степен му гарантира първото място поне до края на годината.

 

От общо 21 сблъсъка между Надал и Федерер, испанецът е спечелил 14, в това чисто 6 от последните им 7 двубоя. Надал спечели и последните им 3 мача на финали от Шлема, при това на 3 различни настилки - Australian Open (2009, хард), Уимбълдън (2008, трева) и "Ролан Гарос" (2008, клей).
Най-впечатляваща безспорно е статистиката между двамата на клей, където Рафа има аванс от 10-2 победи. И тук идва големият въпрос - може ли Федерер са бъде обявен за най-великият, ако Надал продължава да го бие навсякъде?

 

"Ако някой казва, че аз съм по-добър от Федерер, значи не разбира нищо от тенис". Това каза Надал по време на тазгодишния "Ролан Гарос".
"И ако наистина си го мислите, значи не разбирате нищо. Нека погледнем неговите и моите титли. Той е печелил турнири от Шлема 16 път, а аз 6", каза още Надал, който дни по-късно прибави седмия си триумф.

 

В навечерието на Уимбълдън двамата отново са номер 1 и 2 в схемата и могат да се изправят един срещу друг чак на финал. Определено тяхното съперничество има нужда от освежаване. Двамата не са изправяли един срещу друг на финал от Шлема от януари миналата година.

 

Когато Федерер се изправи срещу Надал в Мадрид преди няколко седмици (Рафа спечели в два сета), това бе първият им сблъсък от година насам (през 2009 отново в Мадрид Федерер спечели в два сета).

 

"Надявам се, че ще играя с него в бъдеще", каза Федерер в началото на "Ролан Гарос". "Защото наистина година без мач между нас е прекалено много".
"Това е едно велико съперничество - определено най-голямото в нашия спорт сега. Надал е спечелил повечето от двубоите с мен, затова всеки път когато играя срещу него се опитвам да подобря нещо в представянето си", споделя Федерер.

 

Когато говорим за тях двамата можем да кажем - Федерер е най-великият в историята, а Надал е по-добър от него - тогава ще съм напълно съгласен.
Едва ли скоро някой ще подобри постижението от 16 титли от Шлема за Федерер. През миналия месец той сложи край и на друг уникален рекорд - 23 поредни полуфинала на турнирите от Шлема, постижението, датиращо от 2004 година насам. За справка никой, освен Федерер, няма дори повече от 10 поредни полуфинала!

 

На пръв поглед загубата на Роджър от Робин Сьодерлинг на 1/4-финалите на "Ролан Гарос" беше доста изненадваща. Също както и тази от Лейтън Хюит в Хале преди няколко дни. Поражението бе едва втори за Роджър за последните му 78 мача на трева. Другата загуба бе от Надал на Уимбълдън през 2008 година.

 

Статистиката винаги може да даде основание за феновете на някой от двамата да смятат любимеца си за номер 1. Тези, които подкрепят Федерер ще кажат, че преди "Ролан Гарос" Роджър бе играл на последните 8 финала от Шлема, като спечели 4.
Разбира се, симпатизантите на Надал ще отбележат, че нито една от тези победи не дойде срещу Надал. Нещо повече - именно Рафа нанесе три от загубите му (четвъртата бе дело на Дел Потро на US Open 2009).

 

Когато "Ролан Гарос" започна, Федерер беше убедителен лидер с 10300 точки на сметката си. Рафа бе с 6880. В края обаче Надал се поздрави с 2000 точки, а Федерер получи едва 360, след като стигна до 1/4-финал.

 

На Роджър сега ще му бъде много трудно да събори Надал от върха. Испанецът не игра на Уимбълдън през миналата година и на практика няма точки, които трябва да защитава. От своя страна пък Федерер трябва да защитава трофея си от преди 12 месеца и всичко друго, освен титла от Уимбълдън, би било пагубно за него и шансовете му скоро да си върне водачеството в ранглистата.

 

По материали на "Ню Йорк Таймс".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини