Тайфунът Бердих отнесе и Джокович



02-07-2010 17:32 | Станко Димов

Поставеният под номер 12 в основната схема Томаш Бердих е първият финалист на Уимбълдън. Чехът изигра поредния си страхотен мач на "Ол Ингалнд Клъб" и разби с 3:0 сета Новак Джокович. Мачът между двамата продължи малко повече от 2 часа, а Бердих се наложи с 6-3, 7-6, 6-3.

 

По този начин чехът взе скалпа на втори играч от Топ 3, след като в предишния кръг детронира шампиона Роджър Федерер. Съперникът на Бердих на финала на Уимбълдън ще бъде определен от двубоя между Анди Мъри и Рафаел Надал, който започва след броени минути.

 

Първият сет на мача се разви по "класически" начин. Бързи и сравнително лесни сервис-геймове и само един пробив, осъществен от Бердих в шестия гейм.
В началото на втората част Джокович започна да играе малко по-агресивно и на няколко пъти стигаше до точки за пробив, но Бердих спаси кожата.

 

Нещо повече, при 5:5 Бердих се възползва от няколко слаби сервиса на Ноле и го проби. В този момент изглеждаше така, сякаш сетът вече е решен. Сърбинът обаче взриви публиката, след като с няколко мъжки отигравания върна пробива и вкара сета в тайбрек.

 

Там се случиха няколко немислими неща. Бердих започна отлично и поведе с 6:2 точки. В този момент обаче Джокович отново се пробуди и спечели 5 последователни точки, стигайки на свой ред до сетбол. Двамата продължиха да си разменят надмощие, но все пак сетът бе "подарен" на Бердих, след като при шестия сетбол Джокович допусна двойна грешка!

 

Последната част на мача бе огледална на първата, с тази разлика, че Бердих проби за 5:3. След това гаджето на Луцие Шафаржова нямаше проблеми да затвори мача и за първи път в кариерата си да се класира за финал на турнир от Шлема.

 

"Усещането е направо невероятно. Да победя невероятен играч като Джокович, е страхотно. Всяко дете си мечтае да играе финал на турнир от Шлема, а сред тях Уимбълдън е най-престижното място. Ще сторя, същото което направих и след победата над Федерер - ще се насладя на успеха си днес, а утре ще почна да се готвя за следващия ми мач," обясни Бердих след срещата. 

 

Чехът става първият представител на своята страна, който ще играе финал на Уимбълдън след Иван Лендъл преди 23 години.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини