Надал и Вавринка в дуел за Купата на мускетарите



11-06-2017 09:46 | Николай Драганов

Още две седмици на легендарните червени кортове на "Ролан Гарос" са на път да влязат в историята. Остава да бъде написан финалният акорд, а каква музика ще звучи зависи от двамата бивши носители на "Купата на мускетарите" - Рафаел Надал и Стан Вавринка.


Испанецът определено крачи смело към историята, достигайки до своя десети финал, в опит да спечели десета титла, без да загуби дори сет. Почти толкова безмислостен, колкото беше при похода към титлите в Монте Карло, Барселона и Мадрид в последните месеци - или дори още повече. Рафа изгуби едва 29 гейма - средно по пет гейма в шестте си мача до този момент. Това го поставя на второ място в Откритата ера след постижението на Бьорн Борг в Париж през 1978-ма година.


Надал си осигури място на своя 22-ри финал в Големия шлем (14 победи и 7 загуби) с убедителна победа над Доминик Тийм - 6:3, 6:4, 6:0 на полуфиналите. Матадора е само на една победа от поредното историческо, невероятно постижение - той ще се опита не просто да стане носител на рекордните 10 трофея от един и същ трофей от Шлема, но ще се превърне и в най-възрастният играч с 15 мейджър титли. Освен това Краля на клея ще изпревари Пийт Сампрас в класацията по брой титли, превръщайки се в едноличен №2 след Федерер.


На пътя му към La Decima ("Десетата") застава страхотен и добре познат съперник. Две от най-страхотните оръжия в тура ще се изправят едно срещу друго - тежкият форхенд с невероятен топспин срещу вълшебния, мощен бекхенд с една ръка на Вавринка. И двамата ще търсят голяма дължина в опит да отворят корта, за да довършат съперника. 


"За мен, да бъда на финал, винаги е позитивен резултат. Сега остава един мач срещу много тежък съперник, който ще бъде много уверен. Той е опасен играч, може да удря топката много здраво. Трябва да играя агресивно, дълго, да се опитам да не му давам лесни позиции. Ако не успея, ще имам големи неприятносности", коментира Рафаел Надал преди финала.


"Истина е, че когато удря здраво, удря наистина здраво. Да го спреш може да се окаже много трудно... Ще трябва да направя всичко възможно, за да не му позволя да играе агресивно. Ако успявам да пласирам топката дълбоко, ако ударите ми са мощни, ако направя това, мисля, че ще мога да наложа контрол. Знам колко е опасен, когато е агресивен, така че трябва да огранича тези възможности", добави Матадора.


Рафа води с 15:3 в преките двубои, но и Вавринка има с какво да се похвали. Шампионът от 2015 година в Париж ще се опита да продължи отличната си серия на финали, като до този момент има три трофея от Големия шлем от три опита. 


"Да играеш срещу Рафа на финал на "Ролан Гарос" е може би най-голямото предизвикателство, пред което можеш да се изправиш в тениса. Той е най-добрият играч на клей в историята. Ще се бори за десета титла тук, което е нещо наистина впечатляващо и много трудно", заяви от своя страна Вавринка.


Швейцарецът знае и как да развали дни, които изглеждат от историята като предопределени. На финала на Australian Open През 2014 година той не позволи на Надал да стане първият играч в Откритата ера, който печели поне по два пъти всички трофеи от Големия шлем. Година по-късно той отказа Новак Джокович от опита му да завърши своя кариерен Голям шлем с почти безупречно представяне на финала в Париж.


32-годишният Вавринка също ще се опита да запише своето име в историята, като естане едва третият играч с три или повече титли от Шлема, спечелени след 30-тата годишнина. Само Род Лейвър и Кен Розуол са го правили досега. Победата също така ще му донесе и рекордно класиране в ранглистата - №2, превръщайки се в най-възрастният играч, който дебютира на тази позиция в последните 40 години.


Стан достигна до финала след епична петсетова битка с Анди Мъри в петък, записвайки своята четвърта победа над световен №1. Тази победа бе десета поредна за него, след като преди "Ролан Гарос" успя да спечели титлата в Женева. Вавринка ще се опита да спечели пета титла в пети пореден финал на клей. 


"Ще бъде наистина трудно. Но в края на краищата, това е финал. Напрежението е и върху двамата. Никой не излиза на корта без напрежение. И двамата искаме да спечелим титлата и ще дадем всичко от себе си в този мач. Той със сигурност е фаворита, имайки предвид какво е сторил не само в миналото тук, но и с оглед формата му досега през сезона. Определено ще трябва да покажа свой най-добър тенис. Но вече съм го правил, така че нека видим какво ще се случи", завърши Вавринка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини