Честит рожден ден на Стефан Цветков



20-04-2022 10:07 | Tennis24.bg

Днес Стефан Цветков – президент на Българската федерация по тенис, празнува своя 52-и рожден ден. Tennis24.bg отправя най-сърдечни пожелания за здраве, щастие и благополучие в живота!

Честит празник!

Стефан Цветков е роден на 20 април 1970 г. в София. Тренира тенис от 6-годишен. Републикански шампион и национален състезател в различни възрастови групи при юношите, има и титли от републикански лични и отборни първенства за мъже.

Играе в националния отбор за купа "Дейвис" през 1990 и 1991 г., преди да замине да учи в САЩ. Състезава се успешно в колежанското първенство и в германското клубно първенство. През 1992 г. е избран новобранец на годината в регион 5 на първа дивизия на NCAA. През 1993 г. е в отбора на големите осем All-academic.

От 1997 до 2000 г. е капитан на България за купа "Дейвис", печели сребърни и бронзови медали от европейското отборно първенство през 1998 и 1999 г.

Той е възпитаник на Университета в Минесота, с който е шампион в конференцията в Big Ten. От 2004 г. е заместник-председател на Българската федерация по тенис. През май 2008 г. е избран за председател на тенис федерацията. През януари 2020 г. бе единодушно преизбран за четвърти мандат начело на централата.

Стефан Цветков е член на Борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF). Бил е вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe) и понастоящем е неин пожизнен почетен съветник. През миналата година бе избран за член на Европейската група в Борда по турнирите на асоциацията на професионалните тенисисти (АТР).

Член на Международната комисия към Световната зала на тенис славата в Нюпорт. Член на Борда на директорите на Професионалния тенис регистър на треньорите. Президент за България на The Global Professional Tennis Coach Association, президент на "Интърнешънъл лаун тенис клуб" на България и почетен член на клуба във Великобритания. Член на борда на директорите на "Хопман къп". Цветков е турнирен директор на Турнира на шампионките на WTA от 2012 до 2014 г. Председател на организационния комитет на турнира от сериите АТР 250 - Sofia Open, от 2018 г. насам. През 2015 и 2016 г. е турнирен директор на женския - WTA TEB BNP Paribas Istanbul Cup (с участието на Винъс Уилямс, Каролина Вожняцки и Цветана Пиронкова), и на мъжкия - ATP TEB BNP Paribas Istanbul Open (с участието на Роджър Федерер и Григор Димитров). Под негово ръководство през 2017 г. България посрещна над 600 участници на най-голямото събитие в сферата на треньорското обучение в света (Световната треньорска конференция).

Занимава се с бизнес. Баща му Стефан Цветков-старши е дългогодишен национал и капитан на България за купа „Дейвис", а сестра му Борислава е бивша националка по тенис и All-American на „Clemson University".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини