Човекът зад световния номер 1



15-03-2012 18:36 | Николай Драгиев

Най-вероятно обикновеният тенис фен знае много повече за Иван Лендъл, Тони Надал или Пол Анакон, треньорите на Анди Мъри, Рафаел Надал и Роджър Федерер, отколкото за наставника извел Новак Джокович до номер 1 - Мариан Вайда.

Според бившия професионален състезател Грег Руседски това нормално, тъй като самият Вайда умишлено иска да бъде на заден план. "Всички в тура знаят, че той е страхотен треньор. Треньорите не винаги получават признание. В кухнята, всички знаят кои са истински добрите треньори. Той е много интелигентен и умишлено стои на по-заден план," смята Руседски.

През последните 6 години от сътрудничеството между Вайда и Джокович, най-сложният момент е, когато сърбинът назначава и Тод Мартин като консултант. Руседски е възхитен от начина, по който Вайда е приел "третия" човек в тенис брака му с Джокович (по-късно Ноле се отказа от услугите на Мартин).

"Мариан се справи с проблема при появата на Тод Мартин. Сервисът на Джокович бе ужасен, последва смяна на ракетата и разни такива неща. Видях Мариан в Куинс и той ми призна: "Сервисът на Новак изглежда трагичен." Той ми каза, че знае как да се справи със ситуацията, а това е част от това да си добър треньор.

"Този тип играчи са изградени и има нужда от много малки промени в техниката. Вайда оправи проблема със сервиса, а също и с форхенда. Важно е да намериш баланса като треньор. Всичко е свързано с комуникацията. Вайда има отлична репутация, но е нужно да получи още малко признание," смята още Руседски.

Самият Вайда отчита, че титлата на Уимбълдън е най-големият успех в работата между тях. "Беше специално, чудесно, страхотно - нямам думи да опиша какво значеше титлата на Уимбълдън за него и за нас като част от отбора му. Откакто започнахме да работим заедно през 2006, целта ни бе спечелването на Уимбълдън," признава словакът.

"Загубата от Роджър Федерер в полуфиналите на "Ролан Гарос" прекъсна серията победи на Новак и той загуби част от своята увереност. Но моята роля като треньор бе да го накарам да забрави случилото се и да се подготви максимално добре за Уимбълдън," допълва Вайда.

"Това е хубавото при някои треньори, че те са готови да останат на заден план. Вайда просто се е фокусирал върху това, от което Новак има нужда. Други наставници искат повече внимание да бъде фокусирано върху тях и така отношенията не просъществуват дълго," казва още Грег Руседски.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини