Нова стъпка напред: Димитров надигра световния №7 - ВИДЕО



25-03-2012 20:22 | Николай Драгиев

Григор Димитров постигна най-престижната победа в своята кариера. Той за втори път надигра Томаш Бердих (Чехия, №7) след 6:3, 2:6, 6:4 за над два часа игра в трети кръг на "Мастърс 1000".

Така той, освен че достига за първи път 4 кръг на турнир от подобна категория, успя да реализира и първата си победа над играч от топ 10 на ниво ATP (от 10 опита). Досега той имаше един подобен триумф - над Марди Фиш за "Хопман къп", но този резултат не влиза в официалните статистики.

Необходимо е да се отбележи, че Димитров доигра мача с физически проблем и по гримасите на лицето му личеше, че изпитва силна болка. Съмненията са, че той има проблем с гърба. На пресконференцията след мача той се оплака от обща умора, но не е конкретизирал проблемна зона.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАЧА!

Григор изигра доста добър първи сет, в който спаси ранна точка за пробив при 1:1 и след това бе много стабилен. Българинът бе подпомогнат и от редица необясними грешки на опитния Бердих, който за 47 минути игра направи 10 непредизвикани грешки и само 4 печеливши удара. Решителният пробив за Григор дойде при 4:3, след като българинът бе измъкнал трудно така важния седми гейм. Малко след това Димитров затвори с ас за 6:3.

Както често се случва Димитров допусна пробив още в първия си сервис гейм в началото на втория сет. Въпреки че не играеше кой знае колко силно Бердих успя да го удържи до 5:2, когато отново спечели подаването на българина за 6:2 и си осигури сервиса на старта на решителния трети сет.

Третата част бе равностойна в първите 8 гейма. Особено важен бе този при 4:3 за Бердих, когато Димитров се наложи да спасява две точки за пробив. Той стори това във втория случай с ас от втори сервис. Въпреки това Гришо определено изпитваше болка, която не можеше да скрие в дадени ситуации.

Известният с не особено силната си психика Бердих сякаш се пречупи и допусна пробив още в ответния гейм при това без да е твърде затруднен. Това даде възможност на Димитров да сервира за мача и бившият номер 1 при юношите не сгреши - 6:4.

В четвърти кръг Димитров ще спори със световния номер 9 Янко Типсаревич, най-вероятно във вторник. Сърбинът има две победи над българина през 2011-а като в тях не е загубил сет. Днес Типсаревич победи Александър Долгополов с 6:4, 5:7, 6:2. И двамата са в секцията на световния номер 4 Анди Мъри.

За участието си в Маями Гришо печели 90 точки за ранглистата, които го връщат в топ 100 (ще прогресира поне с 15-16 места), а също и над 40 000 долара. При всички положения надпреварата в Маями е най-успешният турнир за 20-годишния талант до момента.

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини