Тенис митовете - кои са истина?



08-04-2012 13:58 | Николай Драгиев

Представяме Ви някои от най-популярните митове свързани с тениса и топ играчите. Вижте кои от тях са верни и кои са по-скоро преувеличени или изцяло невярни.


Гангстерски престрелки по време на тренировките на сестри Уилямс
Бащата на Винъс Уилямс и Серина Уилямс Ричард често е обвиняван в създаването на различни митове. Особено за историите му за гангстерските престрелки в Лос Анджелис, докато неговите две момичета са били на тренировъчния корт. "Тези кортове бяха прогнили, без мрежи. След това сложиха стоманени мрежи и при всеки удар сякаш се чуваше стрелба от още един пистолет... беше ужасно," казва той. Самата Серина потвърждава донякъде тази история, пишейки в своите спомени: "понякога сякаш чувам стрелба от пистолети около мен."

Истина.

Чичо Тони е направил Рафа левичар
Рафаел Надал играе тенис с лява ръка, но яде, пише и прави почти всичко друго с дясната. Заради всичко това, слуховете приписват на Тони Надал заслугата, че е накарал Рафа да играе с лява ръка още от детските години, с идеята това да му даде предимство на корта. В своята книга, Рафаел Надал казва, че никой не го е принуждавал да играе с лява ръка. Самият чичо Тони коментира случая наскоро: "Не съм толкова интелигентен. Тогава мислех, че той е левичар, а сега знам че по-силната му ръка е дясната."

Мит.

Бьорн Борг има сърдечна честота от под 40 удара в минута
Твърди се, че легендата от Швеция е достигал до сърдечна честота от 35 удара в минута. В биографията на "Ледения" се споменава, че веднъж му е бил измерен пулс от 38 удара в минута, а нормално той е бил засичан около 50 в неговия случай. Обикновените простосмъртни имат средна сърдечна честота от 60-100 удара в минута. Именно спокойствието на корта е едно от основните предимства на шведа в кратката му, но изключителна кариера.

Истина.

Тревата на Уимбълдън е по-бавна от преди
"Очевидно това не са най-бързите кортове вече," казва Роджър Федерер за кортовете на Уимбълдън. "Това беше най-бързата настилка в света. По мое мнение вече е по-бавна," допълва Новак Джокович. Сред топ играчите има консенсус, че тревата на Уимбълдън е "забавена". Това обаче не е вярно според домакинът и човек, който се грижи за поддръжката Един Сийуорд. "Топката лети със същата скорост, но сякаш топките отскачат малко по-високо. Това дава по-малко време на играчите да реагират," обяснява той. Така излиза, че отскокът на топките е много по-различен от преди 20 години, но скоростта на тревата е същата.

Мит.

Анди Мъри мрази англичаните
Всичко това датира още от лятото на 2006-а година, когато в интервю Анди Мъри се шегува, че ще подкрепя "всеки друг, но не и Англия" на Световното първенство по футбол. Тази шега обаче не се приема добре и дори се счита за знак, че Мъри мрази Англия. Всички негови критици обаче пропускат това, че той живее в Англия (в Съри), има за приятелка момиче от Англия, приятелите му са англичани и щабът му също.

Мит.

Давид Ферер и наказанията на неговия треньор
Тази история е свързвана с изключителния състезателен дух на испанеца днес. Като наказание в случаите, когато той не се старае в тренировки, треньорът на Ферер Хавиер Пилес го е заключвал в килер за няколко часа. "Когато той не искаше да работи се налагаше да го заключа в тъмна стаичка два на два метра. Слагах катинар и той нямаше как да излезе. Давах му малко хляб и бутилка вода през малък прозорец," казва Пилес. Към днешна дата Давид Ферер определя своя треньор като "втори баща".

Истина.

Рафаел Надал носи два номера по-малки обувки?
Невероятното движение на корта и скоростта на Надал са отдавани на подобни причини от някои. Но Надал оборва това: "Не, това не е истина. По принцип кракът ми е за 44-и номер, но нося обувки правени специално за мен и те са по-малки. Но ръчно направените нямат номерация," казва Рафа. Разбира се, Надал има нужда от по-специални обувки заради проблемите си с колената.

Мит.

Мария Шарапова е можела да бъде левичарка
Мария Шарапова сякаш има две лица. Тя играе тенис с дясната си ръка, но с лекота е можела да го прави и с лява ръка, ако е имала желание. "По принцип съм левичарка. Правя много неща с лява ръка. Пиша с дясната, но усещам като по силни лявата ръка и левия крак," казва Маша, която е пълна противоположност на Рафаел Надал.

Истина.

Ричард Уилсън, "Тенис Спейс"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини