Хванаха по нелеп начин Димитър Кутровски с допинг!



27-04-2012 13:47 | Станко Димов

Изключително неприятна новина дойде от лагера на националния ни отбор по тенис преди срещите за Купа „Дейвис”. Втората ракета на страната ни Димитър Кутровски е дал положителна допинг проба и е със спрени права от Международната тенис федерация (ITF).

Неприятният инцидент се е случил на турнира в Сан Хосе, където по ирония на съдбата Кутровски записа най-големия си успех, достигайки до полуфинал.

Санкцията на ITF е за нарушаване на правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Ето какво съобщиха от пресцентъра на родната тенис федерация:

„От състава на България за предстоящите срещи за Купа „Дейвис” отсъства втората ракета Димитър Кутровски, който има забрана да се състезава, наложена му от Международната тенис федерация (ITF).

Санкцията е за нарушаване на правилата на Световната антидопингова агенция (WADA). Във взета проба на Кутровски по време на турнира за мъже в Сан Хосе (САЩ) е установено наличието на метилхексанамин, който е в списъка на забранените вещества на WADA.

В последвалото разследване на ITF е установено, че българският тенисист не е употребил умишлено забранен стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ метилхексанамин.

По време на турнира Димитър Кутровски е закупил и използвал продукта Jack3d, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на WADA. Проблемът е, че забраненият метилхексанамин е бил изписан с друго име - 1,3-диметиламиламин, което означава същото вещество, но то липсва в списъка на WADA.

Преди няколко седмици антидопинговата комисия на ITF излезе с официално становище за редица случаи на състезатели, тествали положително за метилхексанамин поради същата причина. В съобщението се казва, че това вещество е познато с още над 10 имена и се открива в много продукти, в чието съдържание е описано с някои от синонимите. Въпреки това ITF се позовава на антидопинговия кодекс на WADA, според който състезателите носят отговорност за всички вещества, попаднали в тялото им.

Българска федерация по тенис не е страна в подобни случаи и не бе информирана от ITF преди обявяването на самото решение. Димитър Кутровски обаче постъпи коректно и съобщи на БФТ още след излизането на положителната проба. Тази информация бе конфиденциална съгласно антидопинговия регламент на ITF.

Ситуацията с Димитър Кутровски е нещастно потвърждение за ползата от решението на БФТ да разшири антидопинговата си програма. През тази година федерацията организира семинари на тази тема с най-добрите състезатели в различните възрастови групи, водени от специалиста д-р Георги Попов.

До момента най-популярният случай, в който български тенисист бе уличен в употреба на забранен стимулант е свързан със Сесил Каратанчева. Тя не игра 2 години заради това.

Разбира се, всеки случай е индивидуален и трябва да се изчака официалното решение по случая с Кутровски. Минималното наказание за подобен случай е 3 месеца лишаване от състезателни права.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини