Правилата на Мария Шарапова



02-05-2012 18:26 | Станко Димов

В неделя Мария Шарапова спечели първата си титла за годината, след като триумфира на финала на турнира на клей в Щутгарт. По този начин Маша сложи край на трите загуби във финали, които регистрира преди това през сезона (Australian Open, Индиан Уелс, Маями).

Поглед в статистиката показва, че рускинята продължи традицията от 2003-та година насам неизменно да печели поне по една титла в рамките на един сезон.

Предлагаме ви още няколко любопитни факта, свързани с Мария Шарапова.

- Мария Шарапова вече има 25 титли в кариерата си, като по този показател е на 4-та позиция сред активните тенисисти. Повече от нея имат само Винъс Уилямс (43), Ким Клайстерс (41) и Серина Уилямс (40).

- За 10-та поредна година Шарапова печели титла в поне един турнир през сезона. По този показател тя е на шесто място във вечната класация. Безспорен лидер е Мартина Навратилова, която е печелила поне по една титла в продължение на 21 години! Следват Крис Евърт с 18 и Щефи Граф с 14 години.

- На четвъртфиналите в Щутгарт Шарапова спаси мачпойнт в двубоя си срещу Саманта Стосър. Това е първият случай, в който рускинята вдига трофей, след като преди това в турнира е отразила мачпойнт.

- Единствената друга състезателка през 2012-та, която е спечелила титла след спасен мачпойнт е Ангелик Кербер (на турнира в Копенхаген).

Изключително любопитен е и друг факт от вече изминалия турнир в Щутгарт. Едва за 4-ти път през последното десетилетие, първите 4 състезателки в ранглистата достигат до полуфиналите. Още по-любопитното е, че в предишните 3 случая това се е случвало на Уимбълдън:

Уимбълдън 2009 -№1 Динара Сафинал, №2 Серина Уилямс, №3 Винъс Уилямс, №4 Елена Дементиева

Уимбълдън 2006 - №1 Амели Моресмо, №2 Ким Клайстерс, №3 Жустин Енен, №4 Мария Шарапова

Уимбълдън 2003 - №1 Серина Уилямс, №2 Ким Клайстерс, №3 Жустин Енен, №4 Винъс Уилямс.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини