Надал: Понякога гледам цифрите и не мога да повярвам



04-05-2012 09:49 | Николай Драгиев

Само за две седмици Рафаел Надал завоюва осма поредна титла от турнира "Мастърс" в Монте Карло и седма титла от турнира в Барселона. Освен всичко останало испанецът счупи каръка от седем последователни загубени финала от Новак Джокович. И всичко това след като трябваше да се откаже на полуфиналите на надпреварата в Маями заради болки в лявото коляно. Травмата го принуди да тренира още по-здраво на клей настилката, на която мнозина смятат, че е най-добрият тенисист в историята.

- Какво значение имат за вас последните победи и по-специално тази над Джокович?
-    Спечелването на турнира в Монте Карло с победа над Джокович е огромен плюс. Започнах добре годината още на Australian Open, където отново играх финал с него, и се справих добре. Общо взето нещата ми вървят добре - следвам доста адекватна линия на игра и трябва да продължа така. Важната част от сезона ми започва от Индиън Уелс до "Уимбълдън".

-    А турнирът в Барселона?
-    Наслаждавам му се дори само когато играя, защото за мен е специален турнир! Радвам се да се чувствам у дома, да се състезавам вкъщи. Тази година имах силна конкуренция, беше тежко. Голямо щастие е отново да го спечеля.

-    Твърдяхте, че не е нужно да се хвърляте във всеки мач, а да запазите баланса си за финалите?
-    Трябва да работиш ден за ден - днес си в еуфория, а утре ще тъжиш. Тенисът не е релаксиращ спорт, не можеш да го играеш когато и да е. Трябва да се наслаждаваш всеки ден и да работиш здраво, надявайки се, че нещата ще ти се получат. Това казва опитът ми. Миналата година направих един много добър сезон, бях на финалите, но не ги спечелих, не успявах да взема титлите= Спечелих Монте Карло, Барселона и "Ролан Гарос". Винаги, когато спечелиш турнир от Големия шлем, сезонът ти автоматично става силен. Но за добрия сезон, който направих, спечелих малко. Трябва да си търпелив и да се опитваш да запазиш главата си чиста, защото ако работиш добре, възможностите идват сами.

-    Трябва ли ви работа с психолог, за да се справите добре в тази ситуация?
-    Не, никаква работа с психолози! Трябва да търсиш максималното ниво, или ако не максималното ниво, поне да се опиташ да преодоляваш себе си. Всичко това трябва да е всекидневие - единственият начин да имаш възможности и да можеш да се състезаваш за всичко.

- Как запазвате искрата на желанието да печелите титли?
-    Като знам, че вече съм го правил. Побеждавал съм себе си много пъти в миналото, постигайки резултати, за които дори не съм и мечтал. Всичко, което имам, ми дава спокойствие и вяра. Никой не може да ми отнеме това, което вече съм спечелил, а то е доста повече, отколкото мога да си представя. Спечелих всичко, което съм искал да спечеля.

-    Има ли нещо, което искате да постигнете до края на кариерата си?
-    Не съм печелил турнир "Мастърс" в края на годината, но ако мога да си избера какво да спечеля, ще предпочета други неща.

-    Какви?
-    Каквито дойдат, никога не се знае. Например, не очаквах титлата от Монте Карло. Най-лесно е да отговоря, че искам четирите титли от Големия Шлем или някои от тях, но това искат всички състезатели.

-    Очевидно не се отегчавате...
-    Да печеля? Не, никога. От ежедневието си? Няма шанс! Понякога съм по-изморен от обичайното, както ми се случи през миналата година, но истината е, че сега се чувствам много добре, с много мечти и добри усещания.

-    Къде е границата на възможностите ви?
-    Не знам. Границата не си я поставяш сам, а тялото и психиката ти. В тези моменти не знам къде съм. Ако преди десет години, когато дебютирах при професионалистите, ми бяха казали за нещата, които ще постигна, щях да съм убеден, че е лудост. Понякога гледам цифрите и не мога да им повярвам. За момента се наслаждавам на работата си, а когато достигна границата, няма да се случи нищо фатално - просто ще ходя за риба.

-    Мнозина твърдят, че сте най-добрият тенисист на клей в историята. Включително и Бьорн Борг, с когото често сте сравняван.
-    Много съм благодарен за думите на Борг, на когото успях лично да го кажа в Монте Карло. Но не мога аз да преценя това. Когато кариерата ми приключи, с помощта на отминалите години специалистите ще преценят мястото в историята, което заслужавам.

- По време на предсезонната си подготовка вие и екипът ви планирахте година, в която да търсите нови възможности. Имате ли план срещу Джокович?
- Планът беше да подобря себе си и играта си. Винаги съм работел, мислейки за себе си, а не за другите. Никога не съм имал план срещу някого. Не мисля за Джокович, Федерер или Мъри, а за себе си. Зная, че ако стана по-добър, техните възможности за добро представяне ще намалеят.

-    В Маями не играхте полуфинал заради болка в лявото коляно.
-    Така, както се чувствах, беше невъзможно да спечеля турнира. Или търсиш максимума, или нямаш шансове за победа.

-    Подложихте се на лечение с растежни фактори, които са много болезнени.
-    Но лечението помага. Преди години имах проблеми с левия си крак -доста по-опасни за кариерата ми, но ги преодолях. Коленете ми позволяват да имам доста добра кариера.

-    Този сезон има Олимпийски игри. Вече се окичихте със златото в Пекин. Защо искате пак олимпийска титла?
-    Защото беше незабравимо изживяване! Както и престоят в олимпийското село. Не знам дали ще имам друга такава възможност.

-    Ще бъдете ли испанския знаменосец?
-    Ще бъде чест, но не зависи от мен. И да е някой друг, няма проблем - пак ще ида с огромно желание.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини