Роджър Федерер се прицели в първото място в света



06-05-2012 14:56 | Станко Димов

Двукратният шампион от „Мастърс” турнира в Мадрид Роджър Федерер даде официалната си пресконференция преди участието си в надпреварата този сезон. Швейцарецът сподели първите си впечатления от синия клей, на който тренира през последните няколко дни.

„Има малка разлика с обичайния клей. Не съм сигурен, дали разликата е по-скоро визуална, или някаква друга. През последните дни беше дъждовно и по-студено от обичайното, а това също очаква влияние. Ще бъде интересно да се види как ще бъде настилката, когато температурите се покачат”, коментира Федерер в началото на срещата си с медиите в испанската столица.

Швейцарецът увери, че започва турнира в Мадрид в оптимално физическо състояние. „През последните няколко месеца имах малки физически проблеми. Те обаче останаха в миналото. Сега съм в оптимална форма”, сподели Федерер.

За последно швейцарецът игра на турнира в Маями, където отпадна след загуба от Анди Родик. „Взех си по-дълга почивка от обичайното, но имах нужда. Щастлив съм да бъда тук и отново да играя. Завръщам се на сезона на клей, на кортовете в страната на Рафа, на настилката, на която той доминира толкова много години. Моята цел е да се представя силно тук”, сподели Федерер.

Швейцарецът разкри и каква е голямата цел – завръщане на първото място в ранглистата, към което ще се стреми в следващите месеци.

„Ако спечеля титла от Големия шлем ще бъда максимално близо до първото място в света. Но това е лесно само на хартия. В момента мисля само за следващия ми двубой, който ще бъде в Мадрид в сряда. За мен е мечта да се върна на върха на ранглистата и ще се опитвам да изпълня тази мечта докато мога. Ако не се случи няма да е трагедия за мен”.


Първият съперник на Федерер в Мадрид ще бъде определен от двубоя между Милош Раонич и Давид Налбандян. Въпреки, че клеят определено не е сред любимите му настилки, Федерер има всичко необходимо, за да атакува сериозни резултати в следващите седмици.

„С твърдите кортове, на които играем в момента, е повече от трудно да се излезе на мрежата. Особено когато е горещо, защото тогава трябва да положиш още повече усилия. Единственото, което трябва да направиш е просто да играеш добре. В момента искам само да бъда свеж, както физически, така и психически”, коментира още Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини