Роджър Федерер - №1 на син клей и №2 в ранглистата - ВИДЕО



13-05-2012 20:00 | Николай Драгиев

Роджър Федерер спечели първия в историята тенис турнир на син клей. Той стори това на "Мастърс 1000" в Мадрид и по този начин завоюва надпреварата за трети път в своята кариера. Той вече има 20 трофея от тази категория и се изравни на върха във вечната класация с Рафаел Надал.

Това стана възможно, след като той победи във финалната среща Томаш Бердих след много равностойна битка с 3:6, 7:5, 7:5 за над два часа и половина игра.

Успехът на Федерер бележи неговата 74-а титла на ниво ATP и това, че той ще се завърне за първи път от около година отсъствие на второто място в световната ранглиста. Там той ще изпревари Рафаел Надал. Следващата седмица в Рим, който от двамата се представи по-силно ще бъде поставен под номер 2 на "Ролан Гарос", което може да се окаже решително за шампионските им амбиции в Париж.

Със спечелените €585,800 Федерер стана първият играч в историята, който премина границата от 70 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

В първия сет Бердих показа изключителен тенис. Той направи едва 2 непредизвикани грешки при 14 печеливши удара. Чехът стигна до бърз пробив и поведе с 3:0, което го успокои и му помогне да довърши сета спокойно.

Въпреки че сервираше с под 50% първи сервис, Бердих не даде нито една точка за пробив на Федерер. В същото време чехът печелеше 70% от точките при втори сервис на Федерер и опитваше да завършва разиграванията още от 2-3-и удар. Тактиката на Бердих сполучи и той затвори първата част с 6:3 за 36 минути игра.

Втората част бе доста по-различна и започна по съвсем различен сценарий. Този път Федерер бе този, който направи бърз пробив и поведе с 3:0. Той започна да сервира по-успешно, а в същото време Бердих започна да греши по-често, особено от форхенд. При 5:4 обаче, Федерер не успя да затвори сета в своя полза и позволи на Бердих да го пробие за 5:5. Притеснението у феновете на Федерер бе за кратко, тъй като швейцарецът сравнително лесно успя да пробие Бердих за втори път и да затвори със 7:5.

В решителния трети сет ситуацията на корта вървеше гейм за гейм, докато Федерер не проби за 5:3. Пробивът дойде по шокиращ начин - след 2 двойни грешки на Бердих, който преди това бе спасил три точки за пробив с асове. Още по-странно се разви 9-ия гейм в тази част. Федерер не съумя да затвори мача и допусна пробив, който Бердих си извоюва със смела игра - 4:5.

Ситуацията от втория сет се повтори и Бердих отново прояви слабост, не успя да вкара ситуацията в тайбрек. Той допусна да губи с 0:40, спаси трите мачбола, но при четвъртия направи лека грешка и Федерер вдигна победоносно ръце.

 

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини