10 от най-интересните моменти на „Ролан Гарос“



30-05-2012 11:45 | Николай Драгиев

Поглед назад към 10 значими момента от „Ролан Гарос“ през годините...

Бьорн Борг грабва титлата през 1981 г. - негова шеста поред.
Борг така и не се завръща да защити титлата си: той избира рано-рано да се оттегли от тениса. Много се спори по въпроса кой е най-великият играч на клей в модерната тенис ера - Борг или Надал.

Иван Лендъл с първа титла от Големия шлем след срив на Джон МакЕнроу.
Лендъл губи първите два сета на финала през 1984-та. Оказва се обаче, че този актив е недостатъчен за МакЕнроу, който изпуска нервите си след шум, предизвикан от фоторепортер. Лендъл, който до този момент е загубил първите си четири финални двубоя от Шлема, успява да спечели осем мейджър титли.

На финала през 1988 г. Щефи Граф постига "двоен геврек".
Речта на шампионите обикновено е изпълнена с благодарности. В тази на Граф обаче преобладават извиненията. Причината за това е следната: германката успява да спечели мача за малко повече от половин час, след категорична победа с 6-0 6-0 срещу Наташа Зверева.

Майкъл Ченг и неговият сервис „отдолу“ през 1989 г.
Повечето хора не помнят „Ролан Гарос“ 1989 с финала на турнира (17-годишният американец побеждава Щефан Едберг в мача за титлата), а онова, което се случва в четвъртфиналния сблъсък на Ченг срещу Иван Лендъл. Както се изразява един наблюдател „Ченг унищожи привидно непобедимия Иван Лендъл като сервира „отдолу“ - тази дързост разстрои програмирания като компютър мозък на Лендъл“. Американецът, тогава измъчван от мускулно схващане, твърди, че неочакваният сервис е бил резултат на моментна импровизация.

Кичурът коса на Андре Агаси през 1990 г.
При първото си участие във финал от турнир от Големия шлем тенисисът от Лас Вегас е по-концентриран върху това постоянно да намества перуката си, отколкото да мисли за победата в финалната битка срещу Андрес Гомес. „С всеки следващ скок си представях как перуката ми пада“, спомня си години по-късно Агаси в своята автобиография. „Представях си милионите зрители, които се приближават все по-близо да телевизорите си с разширени от изумление очи, и въпросът защо косата на Андре Агаси се отделя от главата му - изговарян на стотици диалекти и езици.“

Томас Мустер се завръща след автомобилна катастрофа, за да грабне трофея.
Австриецът е сътворявал изключителни неща през активната си кариера, като например да ходи с бившата жена на принц Андрю - Сара Фъргюсън. Но нищо от този списък не може да се сравнява с емоционално-физическото му възстановяване от претърпяната травма в резултат на автомобилна катастрофа. Някакси Мустер успява да спечели финала на Откритото първенство на Франция през 1995 г. Докато се лекува от нараняванията си и още не е готов да се задържи на крака на корта, той излиза да тренира на корта като взема със себе си стол и играе в седнало положение.

Андре Агаси постига кариерен „Голям шлем“.
Във финала от 1999 г. Агаси се завръща след изоставане от два сета срещу Андрей Медведев от Украйна. “Тръгнах си от корта като пращах въздушни целувки във всички посоки - най-сърдечният жест, за който се сещах, за да изразя благодарността, пулсираща в мен. Заклевам се, че ще го правя отсега нататък, независимо дали печеля или губя, винаги, когато си тръгвам от корта. Ще пращам въздушни целувки към всеки от четирите края на Земята, за да благодаря на всички“. Десет години по-късно Агаси е в Париж, за да връчи наградите на финалистите в деня, когато Роджър Федерер побеждава Робин Сьодерлинг. Федерер попълва колекцията си от турнири от Шлема с единствения, който му е убягвал през годините.

Жюстин Енен печели титлата през 2007 г., след като се събира със семейството си.

След продължила седем години фамилна вражда Енен се сдобрява със семейството си и се радва на усещането за близост с доскоро отчуждените си роднини. „Семейството се върна в моя живот и това има голямо значение за мен. Усещането е велико, чувствам се наистина спокойна “, споделя Енен и излиза на корта, за да спечели финала.

Робин Сьодерлинг побеждава Рафаел Надал (2009 г.).
Шведът си остава единственият човек, побеждавал някога Надал на клея на "Ролан Гарос". Уникалната си победа той ознаменува в двубой от осминафиналната фаза през 2009-та. Разбира се, по-късно изяснилите се обстоятелства около страданията на Надал поради болки в колената, не променят факта, че това е истински триумф за Сьодерлинг.
Докато Сьодерлинг пропуска тазгодишното издание на турнира заради жлезиста треска, Надал се опитва да стане първият тенисист, спечелил седем титли на „Ролан Гарос“ в съвременната тенис ера. По шест титли имат само той и Бьорн Борг.

Ли На става първата китайка, спечелила турнир от Големия шлем (2011 г.).
Няма съмнение, че Ли извърши подвиг, с който ще влезе в световната история на спорта. Миналата година тя победи на финала Франческа Скиавоне. Въпреки че женският тенис доскоро бе доминиран от дамите с фамилии, завършващи на „–ова“ и „–ева“, в близките 10-15 години има шанс да станем свидетели на наплив от китайски тенисистки в напредналите фази на турнирите от Големия шлем.

Марк Ходжкинсън  (редакция Веселина Божинова)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини