Портрет на Сьодерлинг доказва, че Надал е победим!



07-06-2012 13:33 | Станко Димов

Само един човек е побеждавал Рафаел Надал на „Ролан Гарос”. Направи го Робин Сьодерлинг през 2009-та година, а след този мач и до ден днешен в тунела на излизане на „Филип Шатрие” стои снимка на Сьодерлинг,  в която той триумфално е стиснал левия си юмрук след последната точка в двубоя с Надал. Тази снимка сякаш е оставена там, за да покаже на другите, че Надал може да бъде победен. За жалост тази година шведът пропуска турнира заради травма.

В сряда Надал се изправи срещу Николас Алмагро, който се намираше във формата на живота си. 12-ият в схемата спечели турнира в Ница преди няколко дни, при това без да загуби сет, а на „Ролан Гарос” до този момент бе загубил само един сет. И тази форма на Алмагро обаче не му помогна срещу Матадора, който продължава да няма загубен сет на червен клей през сезона.

„Мисля, че изиграх един от най-добрите си двубои срещу Рафа”, коментира Алмагро след поредното поражение.

„Мисля, че имах късмет в последния сет, когато той имаше няколко възможности да ме пробие”, сподели от своя страна Надал, след като се класира за седми път на полуфинал на „Ролан Гарос”. Неговият следващ съперник ще бъде 30-годишния Давид Ферер, който отстрани с 3:1 сета Анди Мъри. Вторият полуфинал в турнира е между световните №1 и №3 – Новак Джокович и Роджър Федерер.

Но има ли шанс Ферер срещу Надал. „Оххх...само контузия може да спре Надал”, беше краткият коментар по този въпрос на Джим Къриър, един от бившите шампиони в турнира.
Точно това ни кара да се върнем към 2009-та, за да видим как го направи Сьодерлинг.

Впрочем, неговата рецепта използва и Алмагро в сряда – удари по линиите, използване на максимална сила и риск. Само че Сьодерлинг добави и смазващ сервис. Да не забравяме, че по това време Рафа страдаше от проблеми с колената, а също така изживяваше трудни моменти в личен план, след като родителите му току-що се бяха разделили.

„Цялата година (2009) бе трудна за мен”, спомня си Надал. „Всичко започна с проблеми у дома, но отражението на корта бе най-вече заради проблемите с колената. Според мен през тази година играх много лошо по време не целия сезон на клей”, споделя Рафа.

Любопитното е, че няколко дни преди загубата си на „Ролан Гарос” от Сьодерлинг, Надал играе срещу същия съперник в Рим и го побеждава с 6:1, 6:0. „На „Ролан Гарос” се изправих срещу напълно различен Сьодерлинг. Той беше много агресивен, ударите му бяха плоски и дълбоко в корта, почти не правеше грешки”, коментира испанецът.
На всичкото отгоре Рафа загуби публиката, която в онзи момент беше изцяло на страната на Сьодерлинг.

„Обичам много това място, обичам този турнир и за мен е много трудно да кажа нещо негативно”, споделя Надал по повод публиката в Париж.

„Признавам си, че ситуацията през 2009-та, когато загубих, беше много разочароваща за мен. Така беше, не лъжа. Беше ми трудно. Но мога да ви уверя, че в нито един друг момент не съм усещал публиката да е срещу мен. Искрен съм и не говоря клишета, а казвам това, което мисля. Ето например миналата година на финала срещу Роджър Федерер  публиката беше 50:50”, коментира Надал.

Испанецът има 50 победи и 1 загуба в турнира, като е само на 2 успеха от рекордна 7-ма титла.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини