Сензацията Сара Ерани е на финал!



07-06-2012 18:30 | Станко Димов

Сара Ерани се класира за финал на „Ролан Гарос” 2012! Италианката надви със 7:5, 1:6, 6:3 Саманта Стосър (Австралия, №6) и по този начин записа най-значимият успех в кариерата си – участие на финал в турнир от Големия шлем! Всъщност Ерани ще играе 2 финала на „Ролан Гарос” тази година, тъй като ще спори и за трофея на двойки, където е в тандем с Роберта Винчи.

Съперникът на Ерани ще бъде определен в следващите часове от двубоя между Мария Шарапова и Петра Квитова. До момента италианката не е играла с Маша, с Квитова има 2 загуби от 2 мача.

Благодарение на успеха си днес Италия ще има представител на финала на „Ролан Гарос” за трета поредна година! През 2010-а и 2011-а Франческа Скиавоне спори за трофея, в първия случай го спечели, а във втория загуби от Ли На. 

Освен участие на финал в турнир от Шлема, победата осигури на Сара Ерани и място в Топ 10 на световния женски тенис за първи път в кариерата й!

Саманта Стосър започна фантастично полуфиналния двубой и още в първия си сервис-гейм наниза 3 аса, сякаш за да покаже на Ерани какво я очаквано до края на срещата. В следващия гейм австралийката проби и поведе с 2:0.

Италианката обаче се отърси бързо от първоначалния шок и намери сили моментално да върне пробива, с което двубоят тръгна гейм за гейм. При 5:5 и сервис на Стосър, Ерани достигна до преднина 15:40 и два скрити сетбола. Стосър се добра до равенство, но загуби следващите 2 точки и допусна пробив в най-неподходящия момент. 21-ата в схемата не почака втора покана и със сервис на своя страна затвори сета след 46 минути игра – 7:5!

След почивката картината на корта се промени тотално. Стосър отново поведе с 2:0, но за разлика от първия сет не допусна колебания и продължи да печели гейм след гейм. При 5:1 Ерани все пак взе веднъж подаването си и се размина с „лешник”, но силите й стигнаха само за толкова – 6:1 за Стосър и двубоят влезе в трети решителен сет.

Въпреки, че изглеждаше, че е привършила с физическите си сили, италианката започна много силно сета и поведе с 3:0. Отговорът на Стосър бе подобаващ – връщане на пробива и пълно изравняване в резултат – по сет и 3:3.

Критичен момент в целия мач бе осмия гейм. При 4:3 в своя полза Ерани достига до преднина 15:40 в сервиса на Стосър, което на практика означаваше 2 скрити мачбола. Австралийката парира първите 2 точки за пробив, но допусна нелепа двойна грешка и даде нова точка за пробив на Ерани. Този път италианката грабна с пълна сила шанса си и проби, повеждайки с 5:3 и сервис на своя страна! Последва сервис-гейм на 0, с което 23-ата в света Сара Ерани достигна историческия си успех.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини