Янко Типсаревич за Олимпиадата, еуфорията в Сърбия и спринта на 100 метра...



18-07-2012 11:24 | Николай Драганов

Броени дни ни делят до началото на Олимпийските игри в Лондон. В календара на най-значимия спортен форум присъства и тенис турнир, на който ще участват почти всички големи имена в този спорт.


При наличието на четири турнира от Големия шлем всяка година, въпросът колко ценен е Златният медал от Олимпиада за тенисистите е спорен. Някои от тях, в зависимост от културата на своите държави признават, че от деца мечтаят да участват в Игрите, подобно на атлети и гимнастици. За други, това е просто още един турнир.


Какво смята сърбинът Янко Типсаревич, как той самият гледа на предстоящите Олимпийски игри и как биха приели в родината му евентуален златен медал, вижте в следващите редове...

 

"Много хора ми задават въпроса колко важна е Олимпиадата за нас, тенисистите. Труден въпрос. Вярно е, че за нас това може би не е толкова значим форум, колкото за лекоатлети и други спортисти. Те работят здраво в продължение на четири години, защото именно Игрите са най-големият форум, на който стъпва техният спорт. Ние сме щастливци, че имаме по четири големи турнира всяка година. Трудно е да се каже, че Олимпиадата е по-важна за нас от турнирите от Шлема."

 

"Все пак, Игрите са много важни за мен, защото тук представлявам не просто себе си, а своята родина. Както може би знаете, аз играя още по-добре, когато стане дума за отборни състезания, така че това прави предстоящото приключение още по-вълнуващо. Ще бъде невероятно да спечеля Златен медал на сингъл или на двойки, където играя с Ненад Зимонич. Трябва да ви кажа, че ако не спечеля медал, на този етап от кариерата си, като човек, част от топ 10, няма да ме интересува дали ще отпадна на полуфинал, четвъртфинал или където и да е. Ако не спечеля медал, това се превръща в обикновен турнир, точките от който могат да бъдат компенсирани на много други места."

 

"Но ако спечеля злато, тогава ми предстоят интересни времена. Сърбите ценят изключително много спортни успехи на своите сънародници. Всеки път, когато наш отбор играе някъде, независимо дали става дума за хандбал, водна топка, волейбол, или когато Новак спечели голям турнир, хиляди хора се събират в Белград и очакват своите герои, за да празнуват с тях. Всъщност се получава доста комична ситуация, тъй като веднага след Игрите ни предстои турнир в Торонто, но ни се наложи да подпишем договор, според който при медал в Лондон, първо ще трябва да се върнем до Белград, да излезем на площада при хората, а чак тогава да летим обратно за Торонто."

 

"Ще следя какво се случва и с останалите спортове, винаги когато мога. Интересувам се горещо от нашите отбори, особено от волейбола и водната топка. Да ви призная обаче, първото нещо, за което се сещам, когато чуя "Олимпиада" е спринта на 100 метра. Това е може би най-знаковото състезание. Много е различно от тениса, по някакъв начин и по-лесно, защото няма какво толкова да му мислиш и просто трябва да дадеш всичко от себе си в онези 10 секунди. Но колко ли вълнуващ момент е очакването тези 10 секунди да започнат? Толкова много нерви и убийствено напрежение, навсякъде около теб. Може би очакването на началото на финал на "Уимбълдън" е нещо подобно, не зная. Имал съм много напрегнати моменти в своята кариера, но не мисля, че нещо може да се сравни с това, което ще представлява спринта на 100 метра."

 

"Ще бъде прекрасно да отседнеш в Олимпийското селище с всички останали спортисти, но за съжаление ние няма да успеем. Комплексът е прекалено далеч от кортовете в "Ол Инглънд клъб", а с този трафик в Лондон става още по-тежко. Мога само да си представя какво ще бъде по време на самата Олимпиадата. Хубавото е, че аз, Ноле, Виктор Троицки и Ненад ще отседнем заедно в къща близо до Уимбълдън заедно с капитана на отбора за Купа Дейвис и двама физиотерапевти. Прекрасно е, че отново, както и за Купа Дейвис, ще се чувстваме като отбор. Обожавам тази част. Ще почиваме заедно след всеки ден - може би ще си направим барбекю в двора, или нещо подобно. Наистина съм много щастлив, че ще бъдем заедно в къщата. Разбира се, ще направим всичко възможно да посетим и Олимпийското селище поне няколко пъти, като разбира се ще бъдем там и за откриващата церемония, която очаквам да бъде прекрасна."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини