Роджър Федерер докосва Олимп след епична победа



03-08-2012 18:52 | Станко Димов

Роджър Федерер се класира за финал на Олимпийския турнир, след като спечели супердрама с Хуан Мартин дел Потро. Двамата останаха на корта близо 4 часа и половина, а швейцарецът се наложи с 3:6, 7:6 (5), 19:17. Така за първи път в кариерата си Федерер ще спори за златен Олимпийски медал – единственото отличие на сингъл, което липсва в иначе пребогатата кариерата на швейцареца. Неговият съперник в последния двубой ще бъде определен от сблъсъка между Анди Мъри и Новак Джокович.

Федерер завърши двубоя с 24 аса на сметката си, с 6 в повече от Дел Потро. Освен това швейцарецът наниза 64 уинъра.

Първият сет се реши от един от единствен пробив, който дойде в 8-ия гейм и бе дело на Дел Потро. Аржентинецът поведе с 15:40, пропусна първия шанс за брейк, но при втория Федерер прати топката в мрежата и подпечата изоставането си с 3:5. В ответния гейм аржентинецът спечели на 0 и след 36 минути игра поведе в резултата с 6:3. Статистиката от първата част бе красноречива – само 2 непредизвикани грешки за Дел Потро, който изигра може би най-добрия си сет от началото на турнира.

Още в началото на втората част Федерер подложи под напрежение съперника си в опит най-накрая да пробие. И швейцарецът не бе далеч от истината, като получи няколко брейк-пойнта. Желаният пробив обаче така и не падаше, което покачваше неяснотата около двубоя.

Развръзката в сета дойде при резултат 4:4, когато Дел Потро получи точка за пробив и скри мач-бол. Федерер обаче отговори с ас по диагонала и си спаси кожата, след което двамата логично играха тайбрек. В допълнителния гейм Федерер се наложи със 7:5 и изравни резултата в сетовете – 3:6, 7:6.

За третия сет каквото и да кажем ще бъде малко. И пред двамата се откриха по няколко шанса за пробив, които не бяха реализирани. Всичко това и фактът, че тук тайбрек няма да има, поведоха двубоя в неизвестна посока.

Световният №1 Федерер първи се доближи до победата, тъй като осъществи пробив и поведе с 10:9 в третия сет! Това беше първи пробив за швейцареца от началото на мача. ФедЕкспрес сервираше за място на финал, но вместо това, Дел Потро върна светкавично пробива, при това с гейм на 0 и изравни резултата – 10:10!

Драмата на Централния корт ставаше все по-голяма за сметка на силите, които видимо напускаха телата на двамата претенденти. При 14:14 Федерер достигна до преднина 0:40, което означаваше нови скрити 3 мачбола. Сензационно или не, Дел Потро спечели следващите 5 точки и спаси подаването си, принуждавайки за пореден път съперника си да сервира за оставане в двубоя.
Малко по-късно упражнението се повтори. Федерер проби и поведе с 18:17, но този път успя да затвърди преднината си и си гарантира място в големия финал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини