Последният турнир за Клайстерс



22-08-2012 18:55 | Ерин Брюел

Когато през 2007-а година Ким Клайстерс обяви решението си да се оттегли, за да роди и отгледа първото си дете,  тенисът бе напуснат от един от най-големите си играчи. Тя вече бе достигала до №1 в ранглистата, а освен това имаше на сметката си 34 титли в турнири на сингъл. Само един от тези успехи обаче бе в Големия шлем – US Open 2005.

Когато се завърна на корта през 2009-а, „втората” й кариера се оказа дори по-впечатляваща. Тази година Клайстерс се подготвя окончателно да се сбогува със спорта, като избра да го направи именно на US Open, където са най-големите успехи в кариерата й. Особено когато е в пика на кариерата си, Клайстерс е една от най-големите състезателки в женския тенис елит. Тя достига до първото място в света още през 2003-а година. Белгийката представлява сплав от скорост и физическа сила, а играта й в отбрана е пословична.

Тя все още притежава таланта да се конкурира с най-добрите в този спорт, но по-рано през годината обяви решението си да приключи с тениса. Като причина за решението си Ким изтъкна физически проблеми, както и желанието да има още деца.

„Твърде съм стара, за да играя тениса, който искам да показвам”, сподели Клайстерс. „Вече подложих тялото си на достатъчно натоварвания и напрежение. Целият начин на живот, всичките турнири и състезания през последните 15, 20 години...”

През годините Клайстерс си спечели славата на състезателка, която е изключително приятелски настроена с конкурентките си извън корта. Дори по едно време и бяха сложили прякора „Мис таен агент”. Самата тя споделя, че е щастлива от начина, по който се е справила със застигналата я през годините слава.

„Винаги съм слушала сърцето си, това е най-важното нещо за мен. Винаги съм вършила това, което съм считала за правилно. Играчите се променят. Около нас се случват толкова много други неща, извън тренировките и двубоите. Мисля, че ясно могат да се видят състезатели, които са загубили истинския смисъл на тениса, а и на живота”, философски коментира Ким.

Клайстерс винаги е била влюбена в спорта и точно това бе причината за нейното „завръщане” през 2009-а. Тя напусна тениса като №4 в света през май 2007-а, след което се омъжи за американския баскетболист Браян Линч. Скоро след това, в началото на 2008-а, тя роди и първата си дъщеря – Джейда.

Завръщането й в тениса едва ли можеше да бъде по-добро. Тя победи Каролина Вожняцки на финала на US Open 2009, ставайки първата майка след Ивон Гулагонг (1980), която печели титла от Големия шлем. Клайстерс отпразнува по запомнящ се начин титлата в Ню Йорк в компанията ни дъщеря си. Въпреки, че Джейда бе твърде малка, за да разбере какво се случва, това бе един запомнящ се момент за цялото семейство на Ким, както и за всички свидетели на празника на Ким, която е се превърна във вдъхновение и модел за подражание на всички работещи майки по света.

На  корта тя беше една жена, която имаше всичко – вече е била един от най-добрите атлети в света, един от най-усмихнатите тенисисти, с добро семейство и между всичко това – отличен баланс, без който нямаше как да съчетава майчинството и тежките тренировки.

„Ако трябва да съм честна никога не съм мислила, че след като стана майка, ще мога да се завърна по толкова успешен начин в Тура. Последните 3, 4 години за мен бяха изключително приключение”, сподели белгийката.

Клайстерс защити титлата си от US Open през 2010-а, като този път на финала победи Вера Звонарьова. В края на този сезон тя завърши като №3, преди да атакува първото място в света в началото на 2011-а година, печелейки Australian Open – първата й титла от Големия шлем извън пределите на Ню Йорк. Малко по-късно, през месец февруари 2011, Ким се завръща като №1 в света, макар и за кратко. По този начин тя се превърна в първата майка, която оглавява ранглистата, макар да се задържа на върха само една седмица.

Малко по-късно през 2011-а започнаха й контузиите. Тя първо навехна лошо глезена си, в резултат на обувките с високи токчета, които носела на сватбата на братовчед си. Малко по-късно дойде и травмата в китката, която пък я извади от сметките за почти целия сезон на клей. Ким все пак успя да се завърне на време за „Ролан Гарос”, но след това пропусна Уимбълдън заради болки в крака. Последва и проблем с мускули на стомаха, който й попречи да спечели за трети пореден път US Open. Това на практика означаваше и край на сезона за нея.

Тази година контузиите отново преследват Ким, но въпреки тях белгийката показа добра ефективност на корта, като записа 19 победи и 6 загуби, в това число полуфинал на Australian Open, 4-ти кръг на Уимбълдън и ¼-финал на Олимпийските игри.

Въпреки, че е наясно, че ще спре с тениса съвсем скоро, след края на US Open, Клайстерс не съжалява за нищо. „Знам, че винаги съм давала 100% от себе си, когато съм на корта, така че не виждам поводи за съжаление. За мен US Open е много специално място и точно заради това реших да приключа с тениса на него. Сигурна съм, че ще бъде много емоционален момент”, категорична е Клайстерс.

Автор: Ерин Брюел, USTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини