Роджър Федерер: Отдавна изпълних целите си за годината



26-08-2012 14:01 | Станко Димов

Каква разлика може да направи една година? Роджър Федерер призна, че увереността му преди старта на US Open 2011 е била малко разклатена и е усещал, че не винаги може да диктува събитията на корта. Тази година обаче швейцарецът е пределно мотивиран и готов да спечели своята 6-та титла от Откритото първенство по тенис на САЩ.

„И миналата година се чувства добре, но от време на време в двубоите ми усещах, че не всичко зависи от мен. Тази година е различно – когато играя най-добрия си тенис чувствам, че аз определям кой ще спечели и кой ще загуби. Съперниците ми ще трябва да направят нещо много специално, за да ме победят. Точно така се чувствам в момента”, коментира Федерер, който започва US Open като водач в схемата за рекорден шести път.

„Това обаче не означава, че имам гарантирана титла. Въпреки страхотната ми форма нищо не се знае. Може да напусна турнира в понеделник още в първи кръг. Затова е много важно да бъда внимателен във всеки един двубой”.

Федерер влиза в US Open в серия от 5 поредни победи, която му осигури и рекордна 21-а титла от „Мастърс 1000” сериите в Синсинати. Освен това швейцарецът се завръща на „Флашинг Медоуз” като №1 в ранглистата, след като през лятото спечели Уимбълдън.

„Доволен съм от начина, по който играя. Вече изпълних целите си за годината – върнах се на върха на ранглистата, спечели Уимбълдън и взех медал от Олимпийските игри. Това е невероятно”, коментира Федерер.

Швейцарецът спечели в Ню Йорк в периода 2004-2008, но през 2009-та загуби на финала от Хуан Мартин дел Потро. През последните две години пък Роджър отпада на полуфинал след загуби от Новак Джокович.

„Отне ми известно време, за да оценя положението и да разбера как да продължа напред. Определено смятам, че последните 12 месеца бяха фантастични за мен. Успях да се опазя от контузии. Освен това винаги съм вярвал, че ако играя добре, то имам шанс да се върна на върха.

Нямаше обаче как да планирам, че Новак Джокович ще запише серия от 40 поредни победи, а Рафа Надал ще преследва 4-та поредна титла от Големия шлем. Всеки си има своите планове, тенисът не се върти около мен. И в тези години, в които ми липсваше титла от Шлема играех добре и бях близо до върха, но другите (Джокович и Надал) също имаха уникални серии”, коментира Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини