Ивайло Трайков: „Софийско тенис лято” и „Тенис 10” са изключително успешни



28-08-2012 15:29 | Станко Димов

Националният треньор Ивайло Трайков разказа подробно за новите инициативи на Българската федерация по тенис и прави равносметка на участието на наши състезатели в международни турнири.

Тази година на БНТЦ за първи път се проведе инициативата „Софийско тенис лято”. Можете ли да коментирате резултати от нея?
Смятаме я за много успешна, макар че още не е приключила – тя продължава до първия учебен ден. С нея се занимава треньорът Никола Петров. Това е само началото и се надяваме през следващите години да я развиваме. Стотици деца преминаха през тенис училището на кортовете на центъра. От БФТ решихме да дадем шанс и на тези, които нямат финансова възможност, но желаят да направят първите си стъпки в тениса. Заради това понеделниците бяха безплатни за всички деца, благодарение на съдействието на Столичната община. Тенисът при начинаещите остава приоритет за БНТЦ!

Кои са най-големите успехи на български състезатели през този сезон?
За радост талантливите ни млади тенисисти спечелиха титлите от редица международни турнири от календара на Тенис Европа. При 12-годишните Адриан Андреев победи на силния турнир в Рим, където тръгна от квалификациите, а също така спечели в Добрич и Сливен.
Във възрастовата група до 14 години Калоян Вълчев се развива великолепно и до момента има три титли, извоювани в Свиленград, София и Банкя. При момичетата до 16 години Габриела Михайлова спечели три поредни международни състезания – в Свиленград, в Хасково и на кортовете на „Дема”. Елизабет Данаилова спечели първата си титла в Тирана. Габриел Донев пък триумфира в Свиленград през пролетта.
Спирам с изреждането, защото има още много български успехи и ме е страх да не пропусна някого.
И в ITF турнирите имаше наши победи. Александра Карамнолева спечели два турнира поред в Гърция. На състезанието на „Дема” победиха Любомир Лещански и Десислава Златева.

Как се представиха националните ни отбори в европейските шампионати това лято?
В тях единствени ни зарадваха с успех момчетата до 12 години. Те преминаха квалификациите и се класираха за финалите.  По думите на техния капитан Александър Пенев, само контузията на Симон-Антони Иванов им е попречила за призово място.
Иначе престижна победа записаха 14-годишните юноши срещу Полша. Трябва да споменем и успехите на девойките в тази възраст над Швейцария и Швеция. 16-годишните момчета надиграха Швейцария, а момичетата – Франция.  Девойките до 18 години се наложиха над Сърбия. Както виждате респектиращи победи над силни съперници. Но ние изискваме повече, защото нашите състезатели имат голям потенциал и очакваме успехи в близко бъдеще.

Смятате ли, че в скоро време ще имаме заместници на Григор Димитров и Цветана Пиронкова?
Още сме далече от намирането .  Но има позитивни сигнали. Много ни радва, че през 2012 година първите си точки за ранглистата на WTA записаха Цвета Димитрова и Радина Димитрова. На мен лично много силно впечатление ми направиха Петя Аршинкова и Александра Караманолева, която стана държавна шампионка до 18 и до 16 години. И двете започнаха да играят като жени вече. Има и други талантливи момичета.
При юношите Любомир Лещански повиши много качеството на играта си.

Промени ли се нещо във вашия начин на работа?
В тенис центъра винаги сме държали на две неща: на дисциплината и на отговорността към тренировката. Даваме си сметка, че днес спортът не познава граници, видяхме го и на Олимпиадата.  Ние не искаме да изоставаме, а да вървим напред. Всеки, посетил БНТЦ, забелязва, че отношението е много сериозно.

Разкажете повече за програмата на БФТ „Тенис 10”?
Тази година по програмата по нея  се проведе  редица турнири на „червен”, „оражев” и „зелен” корт. От тези състезания бяха определени най-добрите 24, които от 1 до 3 септември ще имат възможността, заедно със своите треньори да  участват на лагер в центъра. Поканили сме най-добрите 10-годишни деца в България. Това са класиралите се на първо и второ място в регионалните първенства на шестте региона - Плевен, Бургас, Хасково, Пловдив, Варна и София. Инициативата се организира за втори път, но за първа година в такъв мащаб. Проявата е част от програмата "Тенис 10" на БФТ, която има за цел да развива тениса в ранна детска възраст. По същата програма веднага след края на този лагер ще се проведе Мастърс турнир с участието на тези 24 деца и по още 4 поканени състезатели при момчетата и момичетата. Лагерът ще даде възможност на едно място да се съберат най-добрите българчета при най-малките. Освен това по време на събирането в БНТЦ родителите ще имат възможността да разговарят с националния координатор по програмата Пресиян Коев и треньорите тук по въпроси относно тренировъчен процес,правилната програма за турнири на техните деца и др. С лагера БФТ обръща още по-сериозно внимание на 10-годишните,  като имаме предвид важността от правилна работа от най-ранна възраст.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини