Далия Зафирова: Отказах всичко, за да развивам кариерата си



Далия Зафирова: Отказах всичко, за да развивам кариерата си
Свързани играчи
30-12-2009 14:52 | Станко Димов

Далия Зафирова е родена на 2 април 1991 година в София. През юли тя спечели първата си титла на турнира на ITF в Прокупле (Сърбия) с награден фонд 10 000 долара. Националка за Fed Cup. Записа върхово класиране на 21 септември, когато беше №499 в световната ранглиста. В момента е 523-а, което я прави четвърта ракета на България.


- Далия, как оценяваш изминалия сезон? Много неща ти се случиха за първи път...

Много се радвам, че успях да запиша добри резултати. Спечелих и първия си турнир за жени в Прокупле. Иначе достигнах до няколко полуфинала. За първи път играх и на няколко по-големи турнира - както беше на "Алианц Къп". Но смятам, че тепърва започвам да се развивам и да градя професионалната си кариера. Доволна съм от това, което постигнах и не съм разочарована от нищо. Надявам се 2010 година да бъде още по-успешна за мен.

- Коя бе най-голямата ти победа и коя най-неприятната загуба през 2009 година?
Не мога да отлича само един спечелен мач. Мисля че записах хубави победи. Щастлива съм от мачовете, в които показах и добра игра. Много ме е яд при загуби, когато съм имала шанса да спечеля, но не съм го използвала или не съм дала максимума от себе си.

- Как се готвиш за новия сезон?
Всеки ден тренирам на кортовете на ТК Лозенец 2000 в "Дианабад", но по един час. В момента съм си дала лека почивка до края на годината, а след това ще започна доста по-интензивни занимания. Още не съм определила на кой точно турнир ще започна 2010 година.


- Кои са ти любимите тенисисти?

Няма да съм оригинална, но при мъжете се възхищавам на Роджър Федерер. Той олицетворява всичко, което може да предложи играта и е близо до съвършенството. Много се радвам, че Жюстин Енен се завръща. Тя ми е любимка. По принцип харесвам по-мъжкия стил на игра при дамите. Идеалният вариант за мен би бил нещо като Анна Курникова с мъжкия стил на игра на Енен.

- Как стои въпросът със спонсорите?
Зле. Имам договор единствено за кордажи с фирмата Kirschbaum. Иначе никой нищо от никъде.

- Имаше ли проблеми със завършване на средното образование?
Не, дипломирах се като отличник на випуска в спортното училище на ЦСКА, като на матурите по Български език и литература и Биология изкарах по над 5,80. Аз съм перфекционистка и не исках просто да завърша. За момента реших да не следвам висше, за да не пострада тенис кариерата ми. А не е проблем да следвам и по-късно. Това лято имах предложения от над 20 университета в Съединените щати за пълна стипендия с тенис.

- Би ли заснела еротична фотосесия, ако така ще си осигуриш добра сума за подготовка?
А, засега не мисля, че бих го направила (смее се). Но никога не казвай „никога”. Знам, че подобни сесии и календари са много популярни в Европа.

- Къде ще бъде Далия Зафирова в края на 2010 година?
Не обичам да правя прогнози и планове. Искам да съм здрава и да вървя напред. Да съм по-напред от този сезон и да спечеля много срещи.

 

Любомир Тодоров, Racketi.com




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини