АТР въвежда промени в правилата



12-09-2012 23:35 | Rumen Andreev

От 2013 г., на АТР и "Чалънджър" ниво, времето за изпълнение на сервис ще е максимум 25 секунди, като при първо нарушение тенисистът ще получава предупреждение, а при второ или всяко следващо - наказателна точка ако е извършено от посрещащия или ще се приеме за грешно изпълнен начален удар ако е от сервиращия. Досегашното правило гласеше предупреждение при първо провинение и точка при второ без значение дали е от страна на сервиращия или посрещащия.

Правилото с определено време за изпълнение на сервис и досега съществуваше, но проблемът бе, че нито се спазваше от тенисистите, нито се прилагаше от съдиите. Явно от АТР са решили по-строго да съблюдават това конкретно правило.

"В последно време има много коментари около времето между точките. Вярваме, че тази промяна ще даде на съдиите инструмент, който да им позволи по-успешно да налагат въпросното правило", коментира президентът на АТР Брад Дрюит.

Като идея не е лоша, но от АТР не споменават кое ще се приеме за край на дадена точка и начало на следваща т.е. от кой момент ще започва да се отчитат въпросните 25 секунди. Дали буквално от края на предишното разиграване или от момента, в който даден тенисист застане за изпълнение на сервис. Също така ще има ли устройство, което да измерва тези 25 секунди, подобно на това в баскетбола, или на всяка точка съдията ще засича с хронометър. Или може би някакво друго решение?

Втората сериозна промяна в правилника е премахването на преиграването на точката, когато при изпълнение на сервис топката закачи мрежата и попадне в полето на противника. В първите три месеца на 2013 г. това нововъведение ще е в сила само за турнирите от сериите "Чалънджър". В официалното съобщение, публикувано на сайта на АТР, не се дава информация дали при такава ситуация, подобно на волейбола, ще се приеме сервиса за добър, или пък ще се сметне за грешка.

"Въпреки, че тази промяна няма да намали продължителността на мачовете, вярваме, че ще има положителен ефект върху по-плавното протичане на срещите. Тези три месеца тестов период на чалънджърите ще ни дадат възможност да приложим това нововъведение в една състезателна обстановка и да разберем какви са отзивите от страна на тенисисти и публика. След това ще преценим дали да го въведем и на АТР тура", добавя президентът на АТР.

Тези две промени в правилата са предложени от т.нар. "ATP Competition Committee" - комитет, включващ двама представители на АТР турнирите, двама от Съвета на тенисистите и още двама, избрани от президентът и председателят на АТР.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини