Никол Вайдишова - от топ 10 на 17 до отказване на 20



Никол Вайдишова - от топ 10 на 17 до отказване на 20
18-03-2010 21:01 | Николай Драгиев

Двукратната полуфиналистка на турнири от Шлема и гадже на Радек Щепанек Никол Вайдишова спира с тениса. Тази новина сякаш мимоходом се прокрадна в последните дни и поне за малко ще ни напомни за талантливата Никол. Красавицата смята да се отдаде на семейни страсти като се омъжи за Щепанек през юли.

Оказа се, че чехкинята е напълно отчаяна, че не може да си възвърне поне част от предишната форма и е решила да прекрати активната си кариера. В момента тя е заедно с гаджето си Радек Щепанек на турнира в Сънрайз, САЩ. До момента през годината тя направи опит да се завърне на корта, но записа 3 доста неприятни загуби.

"В момента съм просто един фен на тениса. Мога да обсъждам играта на Радек, но не и събитията около мен," измъкна се Вайдишова от репортерите.

Оказва се обач, че тя е отказала "уайлд кард" за супертурнира в Маями и най-вероятно няма да участва в никакви мачове до края на сезона. От своя страна чешките медии са се свързали с доведения й баща и бивш треньор Алекс Кода, който е потвърдил, че тя няма повече да се състезава. "Тя започна с тениса толкова рано, че сега е психически изтормозена и въобще не може да бъде конкурентна," обяснява Кода.

Иначе Вайдишова постигна феноменалното седмо място в ранглистата на едва 17 години, но в момента е 177-а в света. Според сайта на WTA също тя вече не е активен играч.

"Ще се женим с Никол," коментира нейният приятел Радек Щепанек, който пък е в противоположна позиция - завърши 2009 г. с отличното 12-о място. "Изключително щастлив съм с нея, много ми помага. Това значи много за мен. Относно отказването й, нека тя сама го обяви."

"Аз съм като доброто вино, ставам по-добър с възрастта. Почнах късничко в тениса и затова не съм толкова обременен. Освен това пазя честта на по-старото поколение," похвали се Радек.

Самата Вайдишова спечели първата си титла едва на 15 години през 2004 г. Така тя стана шестата най-млада тенисистка с титла. Тя също, подобно на много млади звезди, е рожба на школата на Ник Болетиери. През 2005 г. пък печели три поредни турнира и след това става шестата жена, която има 6 трофея, преди да е навършила 16 години.

Чехкинята завърши 2006 г. като номер 10 и от юни същата година до юли 2007 стигна полуфинал на "Ролан Гарос", четвъртфинал на Уимбълдън и полуфинал на Australian Open.

Комбинация от контузии, психическа лабилност и невъзможност да побеждава големите имена като Серина Уилямс, Жюстин Енен и Ким Клайстерс, доведоха до пропадането на Вайдишова. Именно от тези три тенисистки Никол записа 10 загуби при нито 1 победа.

 

3497.jpg

 

5345.jpg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Други новини