Кралят на болката



26-09-2012 01:18 | Искрен Минчев

През последния месец основният въпрос в света на тениса вече не е дали Анди Мъри ще спечели титла от Големия шлем. Всички се питат кога ще се завърне на корта Рафаел Надал и дали ще може отново да покаже същото високо ниво?

Три месеца изминаха от последното му появяване на корта. Във втория кръг на "Уимбълдън" Матадора допусна шокиращо поражение от Лукаш Росол. В онзи момент бе поставено началото на дълга и болезнена възстановителна програма, която продължава и до днес. Едно от малкото утешения на Рафа е възможността да играе голф в турнирите за аматьори в Майорка. По всичко изглежда, че до края на годината това ще бъде основният спорт, с който той се занимава.

Шансовете да се завърне на корта преди Откритото първенство на Австралия в началото на следващата година изглеждат нищожни.

"Мисля ден за ден, без да си поставям краен срок за моето възстановяване - споделя Надал. – Всяка седмица проверявам какъв напредък съм постигнал, но не мога да предвидя кога ще приключи всичко."

Испанецът има разкъсване на сухожилието, което е свързано с колянната капачка. Проблемите в левия крак правят Рафа предпазлив в прогнозите.

"Надявам се, да се завърна за Australian Open. Или седмица по-рано на турнира в Катар. Това е целта, която съм си поставил. Най-важното обаче е да бъда на 100% готов за игра. Не искам да се върна на корта и да имам притеснения, че нещо лошо може да се случи", казва Надал.

26-годишният тенисист признава, че може би е сгрешил с решението си да участва на Уимбълдън.

"Дали сбърках? Като че ли да, но пък е много трудно да се откажеш, когато си във върхова форма. Изкарах целия "Ролан Гарос" на противовъзпалителни. След това се чувствах много зле. Подготовката ми за сезона на трева бе ужасна. В първия кръг играх на инжекции, иначе нямаше как да изляза на корта. Проблемът е, че когато тичаш, мислиш как точно да направиш следващата крачка. По този начин е невъзможно да бъдеш конкурентоспособен," - разкрива Надал.

Испанецът споделя, че е приел изключително трудно факта, че няма да играе на Олимпиадата.

"Бях много тъжен в продължение на три-четири седмици. Щях да нося флага на Испания, което се случва веднъж в живота. Не съм сигурен дали ще ми се отдаде подобна възможност. Сега съм на 26 и половина, а Рио не е толкова близо" - разсъждава на глас Рафа.

Надал обясни, че след пълното си възстановяване ще намали до минимум участията си на твърди кортове. Според него е голяма грешка толкова много турнири да се играят на подобна настилка.

"Има нещо сбъркано. Да сте виждали футболисти да играят на твърд терен? Хората трябва да знаят, че подобни условия влияят много негативно на тялото. Ясно е, че спортът е бизнес и създаването на подобни кортове е по-изгодно от шамотните или тревните, но това е лошо," - критикува Надал.

Задачата пред Рафа сега е просто да се завърне независимо на каква настилка. И да докаже, че легендата Андре Агаси не е прав с думите си, че „стилът на игра на Надал пише чекове, които тялото му не може да осребри”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини