Защо тенисистките викат на корта



01-10-2012 21:03 | Мара Калчева

Крясъците, които издават тенисистките на корта, не се правят умишлено, за да пречат на съперничките. Това е мнение на рускинята Надя Петрова, която спечели преди дни турнира в Токио.


„Може да крещиш или пъшкаш нарочно, но е много трудно да го правиш непрекъснато. Някои го правят от ранно детство, когато са ги учили да изпълняват ударите. Трудно е да се промениш след години. Очевидно е, че има няколко тенисистки, които крещят по-силно от другите.


Основната причина за това е в следното: треньорите съветват своите възпитаници да викат силно, за да изпускат колкото се може повече въздух от белите дробове по време на удар и така да го изпълняват с максимална сила. Това е единственото обяснение, което ми идва на ум. Смятам, че тенисистките даже не осъзнават колко силно викат по време на мач”, казва Петрова за агенция Reuters.


Австралийската тенисистка Саманта Стосър пък е на мнение, че сега почти всяка тенисистка вика при удар.

"WTA трябва да изясни защо това се случва. Сега почти всяка тенисистка крещи при изпълнение на удар. Това е свързано с игровото напрежение или с нещо друго. В мъжкия тенис този проблем не стои така остро, защото виковете им не са така пронизителни”, казва шампионката от US Open 2011 за Reuters.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини