Виктория Томова не изпуска тренировка на Шарапова



03-10-2012 21:16 | Мара Калчева

17-годишната българка мечтае за титла от „Ролан Гарос”

 

На 30 септември Виктория Томова спечели международния турнир по тенис на ITF във Варна с награден фонд 10 хиляди долара. През ноември 2011 г. тя постигна най-големия си успех при професионалния корт - на турнира в Монастир (Тунис) взе титлите и на сингъл, и на двойки. При девойките Вики може да се похвали с европейска титла през 2009 г. при 14-годишните и №1 в европейската ранглиста. Тя е многократна републиканска шампионка в различните възрастови групи. Но от година е насочила изцяло вниманието си към женските турнири.


Нейният треньор Михаил Кънев смята, че Виктория вече е тръгнала нагоре след един спад в кариерата, съпроводен с контузии.


Най-силното й качество е, че тя има психика на победител. Това означава, че когато е във форма и се чувства добре, тя задължително печели. Това качество много трудно се създава. А тя го има по рождение, настроена е да побеждава. Щом е родена за шампион, може да продължи да се развива. Ако си готов физически и си роден победител, нищо не те спира да се намесиш в големия тенис. Вече няма възрастова граница”, споделя Михаил Кънев. 

 

Треньорът е наясно, че сега на Вики й липсва само физическа сила, за да догони големите състезателки. От натоварването Томова получава контузии, които макар и леки пречат за работата върху физическите качества. Притискат я и турнирите, гоненето на резултати и при девойките, и при жените.  Но Виктория вече се преориентира изцяло към женските турнири. Твърдо е решила да се подготви до необходимото физическо ниво и с летящ старт да скочи в женския тенис.

„Чисто технически Виктория обича да движи топката, има тези тънки къси топки. Умее да сменя ритъма, може да играе и на мрежата. Комплексен играч е. Обича да пипа топката, не да я блъска. По-технична е. Сервисът й стана много по-добър от преди. С този ръст (168 см) това е почти максимума, който може да направи. Наясно сме, че сервисът не може да й бъде страшно оръжие. Ние го използваме за пласиране, да бъде насочен, тактически да постави играта. Сега сервисът на Вики е на много добро ниво”, хвали своята възпитаничка Михаил Кънев.

 

След европейската титла за девойки през 2009 г. настъпиха колебания в представянето на Вики до успеха в Тунис през ноември 2011 г. Близките на момичето твърдят, че всичко е от психическото натоварване и прекомерните очаквания към нея. Към това се прибавят и травмите на ръката и гърба.


Не е лесно и положението с финансите. На година са нужни от 70 до 100 хиляди лева, за да може да участва и на турнири, които са на по-далечни разстояния. Трябва също много качествено възстановяване, масажи два пъти в седмицата, което струва доста пари.

„Тежко е положението с финансите, но се справяме. Българската федерация по тенис ни помага. Имаме сключени договори с „Найк”, „Баболат”, IMG. Има база, където Вики може да се подготвя през зимата – Академията на Ник Болетиери в Брадентън (Флорида). Сигурно и тази зима ще отидем там за няколко месеца, докато тук не може да се тренира”, разказва бащата Константин Томов.


Агенция IMG осигурява подготовката та и треньорите на Вики в САЩ. Болетиери я наглежда понякога. Но Томова получава съвети главно от други треньори: бившия наставник на Йелена Янкович - Чип Брукс, и Пат Харисън, който вкара своя син Райън Харисън (21 г) в Топ 100 при мъжете. За физическата подготовка на Вики в Академията на Болитиери се грижат двама кондиционни треньори.  Миналата зима Томова стоя там три месеца. Придружаваше я нейната майка. Тогава имаше шанса да наблюдава как се готвят за Australian Open  Шарапова, Янкович, и Лизицки. Вики видя какви усилия полагат те и се убеди, че ако не тренира повече, няма как да издържи концентрацията й на тежките трисетови мачове.

 

Виктория е само на 17 години, но работи здраво и не се разсейва с развлечения. Много рядко ходи на кино, на кафе или на разходка с брат си. 22-годишният Иван Томов е футболист от школата на ЦСКА.  Младата тенисистка е на индивидуален план  в спортното училище на Левски. Учи се самостоятелно и полага изпити в края на срока.


Константин Томов се запознава с бащата на Цветана Пиронкова, Кирил, по време на „Ролан Гарос”. После се срещат и на Уимбълдън, където Виктория участва в надпреварата и при жените, и при девойките. „Кирил ни посъветва Вики да се концентрира изцяло в турнирите за жени и ние го послушахме”, признава Томов. Той контактува и с други родители на тенисистки, родени 1994-95 г. Някои от тях веча пробиха в Топ 200 и нагоре. Прави му впечатление, че доста от руските състезателки на възрастта на Виктория играят за други държави, като Казахстан и Белгия, при много добри финансови условия.  Но Вики няма никакви намерения да сменя дърважавата, за която се състезава. Не иска да напуска България. Дори й е некомфортно да се подготвя в чужбина.  Но само заради тежките условия за тренировки в България през зимата прибягва до лагери във Флорида.


Виктория вече е преосмислила приоритетите си. Разбрала е, че тенисът е нейната работа, на коята трябва да се отдаде изцяло и да тренира до отказ. Същевременно се стреми да се освободи психически, да не се натоварват от неизбежните загуби, а да се поучи от тях и да стане по-добра.
Ето и какво сподели самата Виктория Томова дни след победата на турнира във Варна.

 

Виктория Томова: 


Постепенно излизам от дупката

 

-    Какво се промени за тебе от началото на годината така, че да започнеш пак да побеждаваш?

-    Започнах доста по-здраво да тренирам, да се разбирам повече с  треньора си , повече да го слушам и да изпълнявам това, което той ми казва. И да бъда по-концентрирана в корта. Постепенно нещата започват да се получават. Излизам от тази дупка, в която бях доста дълго време.


-    Кой мач ти беше най-труден на турнира във Варна?
-    Полуфиналът, и то психически. Защото предната седмица в Добрич изгубих от същото момиче в два сета. Но в един момент се отпуснах и си казах, че няма какво да губя. Тогава започнах да играя много добре, да не бъркам толкова и нещата се получиха.


-    Коя от големите тенисистки е твой идол?
-    От малка най-много си харесвам Мария Шарапова, защото играе много агресивно и е доста концентрирана в корта. Харесва ми, че винаги знае какво иска да направи, че толкова силно желае победата.


-    Гледала си как Шарапова тренира във Флорида. Какво ти прави впечатление?
-    Нищо не я интересува извън корта. Много е целенасочена тренировката й. Сутрин започваше с два часа тенис, после правеше по-сериозна физическа подготовка и следобед пак два часа на корта.


-    А ти какво правиш?
-    Като съм във Флорида, сутрин играя тенис от 8 до 10 ч., а от 10 до 11 правя физическа подготовка и фитнес. Следобед  продължавам с още два часа тенис.


-    Къде се виждаш след  две години?
-    Дано да бъда в Топ 100 на световната ранглиста.


-    А разсейваш ли се от тениса?
-    В момента имам доста турнири и почти не остава време за нищо. Иначе обичам да се разхождам, да ходя на кино с брат ми. Обичам да гледам весели комедии.


-    А гледа ли „Здрач”, по който са луднали тийнейджърките?
-    Гледах и четирите части на филмовата сага. Сега чакам да излезе новата. Но книгите не съм чела. Харесвам и актьора Робин Патинсън, който играе главната роля. Интересна ми е самата история.


-    Тате дава ли да излизаш с гаджета?
-    Дава, ама... (тук се обажда таткото Константин Томов: „След 28 г. може и гаджета”)


-    Здрава ли си?
-    Имах проблеми с гърба преди турнира във Варна. Те продължават още, но дано се оправя скоро. Ходя при един чакръкчия от малка. Според него проблемът е от голямото натоварване. Но няма как. Трябва да закрепне мускулатурата на гърба.


-    Красива си, дано имаш рекламни договори като Шарапова.
-    Дано. Да съм добра, първо, в тениса,  а после ще дойдат и договорите.


-    Ходиш ли на високи токчета, обличаш ли модерни рокли?
-    Нямам време за такива неща. Не ми е удобно на токчета, не съм свикнала и гледам да ходя на по-ниски обувки. То не е полезно за тенисистите. И Шарапова ходи с равни обувки, но тя е доста висока. Не й трябват високи токчета.


-    Каква музика слушаш?

-    Каквато пускат по THE VOICE – хип-хоп и R&B. По-разпускащи песни. Но обичам също и хаус музика.


-    На дискотека пускат ли те?
-    О, аз не искам да ходя на дискотека. А и нямам време.


-    Коя от тенисистките ти е приятелка?
-    Нямам приятелки, за съжаление. Искам, но много пъти се е случвало да се разочаровам. Вече се отказвам да търся. Не искам с никой да се занимавам. В тениса всеки гледа само себе си, кое е най-добро за него.


-    Коя е най-голямата ти мечта?
-    Ако мога да спечеля Голям шлем. Няма да е зле да спечеля „Ролан Гарос” например. (смее се) Първо да стигна до Топ 100, пък после ще му мисля.


-    Каква ти е програмата до края на сезона?
-    Това сега уточняваме с треньора. Има вариант да участвам на два турнира в Нигерия с наградни фондове 25000 долара, или на два десетхилядника в Дубровник (Хърватия) и в Анталия (Турция). Зависи как ще се чувствам след като тази седмица играя за Левски на отборното първенство в Банкя. А през зимата ще бъда в Америка на два турнира – 25 и 50 хиляди долара.

 

Мара Калчева

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини