Анди Мъри показа на Федерер кой е шампионът



13-10-2012 17:26 | Станко Димов

За трета поредна година Анди Мъри ще спори за титлата от турнира в Шанхай („Мастърс 1000”). Това стана факт, след като шампионът от последните две издания отнесе в полуфиналите световния №1 Роджър Федерер – 6:4, 6:4 за малко повече от час и половина игра.

Двубоят бе прекъсван на няколко пъти заради дъжд, но дори и накъсването на играта не попречи на олимпийския първенец да се поздрави с победата. Така след днешния двубой Мъри вече води с 10:8 победи в директните сблъсъци с Федерер.

Още от самото начало на срещата Мъри имаше леко предимство и с играта си загатна, че няма никакво намерение да се съобразява с именития си съперник. В крайна сметка британецът направи два пробива, допусна един, но с 6:4 поведе в резултата.

По изключително любопитен начин започна вторият сет. Още в първия гейм Мъри получи 7 точки за пробив, но не се възползва от нито една от тях. Геймът бе прекратен за около 6 минути заради лек дъжд и по излишното настояване на Федерер.

„Не искам да се контузя, тичайки по корта”, сподели швейцарецът и ясно показа, че няма да играе при подобни условия. Кратката пауза обаче по никакъв начин не помогна на Федерер да стабилизира играта си, напротив. Мъри продължи да печели с лекота сервис-геймовете си и да притиска максимално Федерер, когато световният №1 е на сервис.

В 5-ия гейм Мъри успя да нанесе решителния пробив, не без помощта на съперника си. Първоначално изглеждаше така, сякаш швейцарецът най-накрая ще запише един лесен гейм на нула.


„ФедЕкспрес” поведе с 40:0, но вместо да си гарантира гейма се разколеба и загуби следващите 5 точки, с което позволи на Мъри да поведе с 3:2. От тук до края ръката на британеца не трепна и той с лекота си гарантира място на финал.

В спор за трета поредна титла Мъри ще се изправи срещу устремилия се към първото място в света Новак Джокович. Двубоят между двамата е в неделя и ще бъде своеобразно повторение на финала на US Open преди няколко седмици, когато след изключителна 5-сетова драма успехът отиде на сметката на шотландеца.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини